Aangezichtspijn - Oorzaak, Ontstaan, Aantonen & Behandeling

Discussie in 'Neurologie' gestart door drchris, 11 mei 2016.

 1. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  Aangezichtspijn

  Aangezichtspijnen, een van de meeste irritante ziekteverschijnselen die het dagelijkse leven van veel mensen treft en in incidentele gevallen een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks functioneren.

  Aangezichtspijnen zijn pijnlijke en meestal onverwachte aanvallen van heftige pijnscheuten in het aangezicht. Dit euvel is niet leeftijd gerelateerd en kan iedereen treffen van jong tot oud. De pijnaanvallen lijden meestal tot een pijnervaring zit aan 1 kant van uw voorhoofd, neus of onderkaak. Kou en onverwachte temperatuurschommelingen kunnen de pijn niet alleen uitlokken maar ook intensiveren. Van bepaalde bewegingen zoals slikken en praten is bekend dat het pijn uit kan lokken, echter dit is per patiënt weer verschillend.

  De aangezichtspijn wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat bloedvaten in het aangezicht dicht tegen bepaalde zenuwbanen aandrukken en daardoor de zenuw overgevoelig wordt. Indien de aangezichtspijn niet op natuurlijke wijze verdwijnt is behandeling door middel van medicatie mogelijk. In dat geval zal er sprake zijn van laan aanhoudende aangezichtspijnen. In ernstige gevallen kan er gekozen worden voor het operatief vrijmaken van zenuwbanen waardoor de pijnervaring afneemt.


  Wat is aangezichtspijn?

  Om dit duidelijk te maken moeten we eerst even kijken naar de anatomie van het aangezicht of het gelaat. Voor het gevoel in het gelaat is de nervus trigeminus (drielingzenuw) verantwoordelijk, ook kortweg genoemd de nervus V (nummer 5 van de 12 paar hersenzenuwen die we hebben). De zenuw ontspringt uit de Pons (brug); dit deel dat de wortel heet, gaat dan naar de schedelbasis waar zich de zenuwknoop (zoals alle gevoelszenuwen die hebben) bevindt, het zogenaamde ganglion van Gasser, en waar de zenuw zich verdeelt in 3 takken (vandaar de naam trigeminus). De eerste tak verzorgt het gevoel van het voorhoofd en de ogen. De tweede tak verzorgt het middenstuk van het gelaat, dat wil zeggen de wang, de neus, maar ook inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de bijholten van de neus. De derde tak is verantwoordelijk voor het gevoel in de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De derde tak bevat behalve de zenuwvezels die het gevoel overbrengen, ook motorische zenuwvezels voor het bewegen van de kauwspieren.


  Aangezichtspijnen zijn dus in feite het beste te omschrijven als verstoringen in de signaaloverdracht naar de hersenen door een te grote gevoeligheid van die bewuste zenuwvertakking. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht: bijvoorbeeld in het voorhoofd, in de neus en bovenkaak of in de lip, tong of onderkaak. De pijnscheuten kunnen enkele seconden tot enkele minuten aanhouden.


  De frequentie van de pijnaanvallen verschilt per individu. Soms ervaart men de pijnscheuten een paar keer per dag, soms zelfs tientallen keren per dag. De pijn kan behoorlijk heftig zijn, dat het uw dagelijkse doen en laten zwaar beïnvloed.


  Wat veroorzaakt aangezichtspijn?

  het is niet volledig duidelijk wat exact de aangezichtpijnen veroorzaakt. Vermoedelijk is de oorzaak te vinden in de positie van de bloedvaten die in de nabijheid van de zenuwbanen liggen en deze onder invloed van temperatuurschommelingen aanraken waardoor de zenuwen prikkels naar de hersenen sturen alwaar ze 'vertaald' worden in een pijnervaring. Enkele voorbeelden van activiteiten waarvan bekend is dat ze de aangezichtspijn 'activeren' zijn:
  • kou en temperatturwisselingen
  • bewegingen van de gezichtspieren, bijvoorbeeld bij het praten, slikken en kauwen.
  • aanrakingen van de huid op bepaalde plekken in het gezicht, bijvoorbeeld tijdens het scheren


  Hoe ontstaat aangezichtspijn?

  De oorzaak van aangezichtspijn is niet duidelijk. Er wordt gesuggereerd dat de vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) van structuur veranderd door het kloppen van de slagader (of ader), die naast de zenuw ligt. De zenuwvezels worden extra gevoelig voor normale prikkels en geven een extreme reactie, namelijk de pijnscheuten.

  Bij mensen met MS (multiple sclerose) kan ook aangezichtspijn ontstaan doordat deze ziekte de bewuste zenuw is gaan aantasten.

  In sommige gevallen kan ook een ontsteking aan de kaakholte aanleiding zijn tot het ontwikkelen van aangezichtspijn.


  Het aantonen van aangezichtspijn

  In veel gevallen zal de huisarts of neuroloog op basis van de klachten sterk de neiging hebben om de pijnscheuten in het gezicht te classificeren als aangezichtspijn. Er zijn nagenoeg geen andere ziektebeelden die vergelijkbare symptomen voortbrengen die identiek zijn aan de klachten die bij aangezichtspijn horen. In sommige gevallen kan het nader onderzoeken van de klachten een definitief uitsluitsel geven. In dat geval zal de neuroloog in het ziekenhuis een CT scan of MRI scan maken om andere oorzaken te kunnen elimineren.


  Wat is de behandeling van aangezichtspijn?

  Omdat aangezichtspijn geen gevolg is van een virale of bacteriologische infectie kan de klacht niet met geneesmiddelen worden bestreden. In veel gevallen kan er wel een heleboel gedaan worden aan symptoom bestrijding. Aangezichtspijn kan behandeld worden met medicatie om met name de zenuwen weer rustig te krijgen. In de meeste gevallen zal de dienstdoende arts dan carbamazepine voorschrijven.

  Dit is een middel dat de overdracht van prikkels naar de zenuw remt. Het is met name effectief bij lichte vormen van aangezichtspijn.

  Als medicatie onvoldoende effect hebben op de pijnervaring van de persoon, dan kan worden gekozen voor operatief ingrijpen door een neurochirurg. Er wordt dan gesproken over een microvasculaire decompressieoperatie (MVD). Bij deze operatie wordt de slagader (of andere ader of bloedvat) die tegen de zenuw aanligt, losgemaakt en er wordt een met een minisuul klein stukje kunststof tussen de ader en de zenuw gelegd.
   

Deel Deze Pagina