Angina Pectoris

Discussie in 'Hart- en vaatziekten' gestart door ArtsJeroen, 11 mei 2016.

 1. ArtsJeroen

  ArtsJeroen New Member

  Angina Pectoris, luisteren naar je lichaam is vaak essentieel

  Ken je dat, een zwaar drukkend gevoel op je borst? Niet elk kwaaltje is ernstig maar het kan geen kwaad om er goed op te letten en naar de klachten te luisteren wanneer ze regelmatig voorkomen. Angina pectoris is een aandoening die het beste wordt omschreven als een drukkend, respectievelijk zwaar gevoel waarbij vaak ook een stekende pijn wordt ervaren midden op de borst (angineuze pijn) wat ontstaat als de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt om het hart zijn werk te laten doen. Het gevoel te verkrampen van pijn is dan ook niet ongebruikelijk, net als misselijkheid. Meestal wordt dit veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders, vaak in combinatie met lichamelijke inspanning of emotie waardoor het hart krachtiger gaat kloppen en er dus een zuurstoftekort kan ontstaan. Bij afnemende zuurstofbehoefte van het hart verdwijnt de angina pectoris dan weer. De pijnervaring tijdens een aanval van Angina pectoris wordt vaak gelijk gesteld aan de pijn die ontstaat door een plotseling optredende verstopping van een kransslagader door een bloedstolsel (trombus of embolie) is in aard gelijk aan die van angina pectoris, maar meestal is de pijnervaring heviger en houdt deze langer aan. Bij volledige afsluiting van een vat treedt een hartinfarct ('hartaanval') op. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent je, hoe vervelend dan ook, tijdig medische hulp inroept. Angina pectoris is in essentie gevaarlijk: het kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Het ontstaan van Angina is onduidelijk, in de meeste gevallen kan het gaan om meerdere oorzaken. Een minder gezonde leefstijl kan een van de factoren zijn die een verhoogd risico met zich meebrengen op het ontwikkelen van Angina Pectoris.


  Stabiele Angina Pectoris vs Instabiele Angina Pectoris

  ‘Onstabiele angina pectoris’ is in veel klinieken een van de meest voorkomende opnamediagnose geworden. De diagnose wordt gesteld bij mensen bij wie zich in korte tijd angineuze klachten openbaren dan wel bij wie bestaande angineuze klachten verergeren, en ook bij patiënten, die de novo in rust angineuze klachten krijgen. Uit deze definitie alleen al blijkt, welk een gevarieerd ziektebeeld hiermee wordt omschreven. Patiënten met onstabiele angina pectoris kunnen enerzijds een uitgebreide cardiale voorgeschiedenis hebben met multipele infarcten of andere uitingen van coronaire hartziekte, zoals hartfalen of ritmestoornissen, anderzijds kan onstabiele angina pectoris de eerste manifestatie zijn van een ischemische (hart)aandoening.

  Een ander belangrijk verschil met stabiele angina pectoris is, dat onstabiele angina pectoris gemakkelijker kan uitlopen in een acuut myocardinfarct met alle vaak ernstige gevolgen voor de patiënt. Sterker nog, in de eerste 30 min van een episode van onstabiele angina pectoris is het zeker niet duidelijk of de aanval tot een einde komt dan wel uitloopt in een infarct. Het risico van het ontstaan van een hartinfarct bij deze patiënten bedraagt tussen de 5 en de 20 procent. Dat lijkt wellicht gering maar bij terugkerende pijn op de borst, met name bij inspanning is preventief onderzoek zonder meer wenselijk, bovendien is dat in het belang van de patient. Het geslacht van de patient is in principe niet van belang. Bij vrouwen komen de klachten net zo vaak voor als bij mannen. Wel komt het vaker voor dat vrouwen in de overgang vaker te maken krijgen met Angina Pectoris.


  Risicofactoren

  Er kunnen enkele vernauwingen ontstaan in de kransslagaders doordat er op den duur bloedplaatjes en vetachtige stoffen worden afgezet. Dit proces heet slagaderverkalking. Als je een vernauwde kransslagader hebt, krijgt het hart minder zuurstof en voedingsstoffen en dat is vooral een probleem als het hart veel zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld als je je heel hard inspant, heftige emoties hebt, na een zware maaltijd of als je van een warme naar koude omgeving gaat. Er zijn verschillende factoren die de kans op angina pectoris vergroten om dat er nooit sprake is van slechts een oorzaak. De belangrijkste risicofactoren voor angina pectoris zijn:
  • Hoge bloeddruk.
  • Hoog cholesterol.
  • Roken.
  • Stress.
  • Weinig lichaamsbeweging.
  • Overgewicht.
  • Suikerziekte.


  Symptomen

  Je krijgt angina pectoris meestal bij lichamelijke inspanning of in andere situaties waarbij je hart meer zuurstof nodig heeft dan normaal. De belangrijkste klacht bij angina pectoris is een drukkende pijn op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar je linkerarm of naar je kaken. Soms straalt de pijn ook uit naar je rug, schouderbladen of rechterarm. Andere symptomen waar je last van kunt hebben, zijn:
  • Een benauwend of onrustig gevoel.
  • Een brandend gevoel (dit wordt soms verward met maagklachten).
  • Een gevoel van verdoving van schouder, arm of pols.
  • Angst.
  • Veel zweten.
  • Een aanval van angina pectoris kan enige tijd aanhouden. Normaal gesproken duurt dit meestal tussen de 1 en 15 minuten. Als je rust houdt, verdwijnen je klachten weer.

  Als je slechts een keer een drukkend of pijnlijk gevoel hebt op de borst, hoeft dat niet direct te duiden op Angina pectoris. Mochten de klachten echter aanhouden en herken je specifieke symptomen dan is het wel van belang dat je dit meldt bij je huisarts. Als een arts vermoedt dat je angina pectoris hebt, zal hij verschillende onderzoeken bij je doen. Hij zal bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek doen, een anamnese afnemen en waarschijnlijk een bloedonderzoek doen en een hartfilmpje (elektrocardiogram of ECG) maken. Ook zal hij een inspanningstest doen, waarbij je op een fiets of loopband moet en gekeken wordt of de klachten dan ook optreden. Door middel van deze onderzoeken zal de arts beslissen wat de beste behandeling voor je is en je informatie geven omtrent het aanpassen van je leefgewoonten. Zonder verandering van je leefgewoonten zal de kans groot zijn dat de klachten weer terugkeren. Gezond leven voorkomt immers veel klachten.


  Behandeling & medicatie:

  Meestal zul je medicijnen voorgeschreven krijgen. De meest gebruikte medicijnen bij angina pectoris zijn:
  • Nitraten.
  • Bètablokkers.
  • Calciumantagonisten.
  • Antistollingsmiddelen.


  Deze medicijnen zorgen er over het algemeen voor dat je bloedvaten wijder worden, je hartslag lager wordt of dat je bloed dunner wordt. Ga bij het gebruik van de voorgeschreven medicatie wel af op het advies van de arts. Als je angina pectoris hebt, is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl aanneemt. Dat wil zeggen dat je niet moet roken, voldoende moet bewegen en gezond en gevarieerd moet eten.


  Dotteren

  Als de medicijnen en de gezondere leefstijl niet helpen, kan het zijn dat je gedotterd moet worden. Bij een dergelijke behandeling wordt dan een soort ballonnetje opgeblazen in de vernauwing in de kransslagader, waardoor de kransslagader uitgerekt wordt en er weer meer bloed doorheen kan stromen. Het kan ook zijn dat er een stent wordt geplaatst in de vernauwing van de kransslagader. Dit is een soort metalen balpenveertje, die ervoor zorgt dat de kransslagader niet terugveert na het dotteren.


  Bypass

  Verder kan je een bypass krijgen. Bypass is een ander woord voor omleiding. Onder leiding van een chirurg zal een nieuw stukje ader aan je kransslagader vastmaken. Daardoor kan het bloed om de vernauwing in de kransslagader heen stromen, door het nieuwe stukje ader.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 jul 2016

Deel Deze Pagina