Blaasontsteking - Symptomen, Oorzaak, Diagnose en Tips

Discussie in 'Interne ziekten & Infectieziekten' gestart door drchris, 25 apr 2016.

 1. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  Introductie.


  Wat is een blaasontsteking (Cystitis)? Cystitis is een ontsteking van de blaas. Het is gewoonlijk het gevolg een soort infectie van de urinewegen. In de meeste gevallen is het hebben van een blaasontsteking eerder lastig en niet echt een reden om zich zorgen te maken. Een blaasontsteking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en de wat minder uitgesproken gevallen gaan na een paar dagen vanzelf over.


  Het is wel zo dat sommige mensen meer frequent last hebben van blaasontsteking. In dat geval is een regelmatige behandeling noodzakelijk. Ook kan men dan overgaan tot een behandeling voor de langere termijn.

  Het is ook mogelijk dat cystitis lijdt tot een meer ernstige ontsteking van een of beide nieren. Het is dus wel belangrijk op tijd uw huisarts te raadplegen als de symptomen langer aanhouden.  De symptomen van een blaasontsteking.


  De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn: Pijn, een brandend gevoel of steken bij het urineren. Vaker moeten plassen dan voor u normaal genoemd mag worden.

  De urine is donkerder, meer troebel of ruikt anders, sterker dan voor u normaal genoemd mag worden.

  Pijn in de lagere regionen van de onderbuik.

  Een algemeen ziek gevoel, zich niet lekker voelen, grieperig, ziek en moe.

  Jonge kinderen hebben bij een blaasontsteking vaker een hoge temperatuur, tot wel 39 graden of hoger. Kinderen hebben ook vaker last van gemoedswisselingen, minder eetlust en braken. De klachten kunnen het best getoetst worden door een arts. Kortom een blaasontsteking kan voor erg veel klachten zorgen. Let er wel op dat deze klachten deels ook toepasbaar zijn op een urineweginfectie en een nierbekkenontsteking.  Wanneer is het nodig uw huisarts te raadplegen?


  Vrouwen die al bekend zijn met de verschijnselen van een blaasontsteking hoeven niet iedere keer weer naar de huisarts te gaan als de verschijnselen terugkeren. Mildere gevallen van blaasontsteking gaan vaak vanzelf weer over, zonder verdere medische behandeling. Vaak zijn de bekende huismiddelen of de behandeling op advies van de drogist al voldoende.


  Een bezoek aan de huisarts is wel noodzakelijk als u de symptomen voor de eerste keer opmerkt.

  Ook wanneer er na een paar dagen geen sprake is van verbetering of u vaker, frequenter last hebt van blaas ontstekingen.

  Bij ernstige symptomen, zoals bloed in de urine, bij zwangerschap of als u de symptomen opmerkt bij kinderen. Mannen kunnen beter wel direct naar de huisarts gaan by symptomen van blaasontsteking. Hoewel de ziekte bij mannen minder vaak voorkomt is die ook weer moeilijker te behandelen.

  De huisarts zal vragen stellen over de symptomen en aan de hand van de antwoorden de diagnose stellen. Het is mogelijk de diagnose te bevestigen door laboratoriumonderzoek van de urine.  Wat zijn de oorzaken van cystitis?


  In de meeste gevallen zal er sprake zijn van bacteriën die op de huid of in ons spijsverteringskanaal leven, die verdwaald raken in de urinewegen via de urethra, de buis die de urine naar buiten transporteert.

  Het is niet altijd duidelijk hoe dit gebeurt, maar het kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het hebben van sex, door het verkeerd schoonmaken nadat u op het toilet bent geweest, zeker wanneer u van achter naar voor afveegt. Het aanbrengen van een tampon, een urinaire katheter of een diafragma voor anticonceptie kan ook bacteriën achterlaten op de verkeerde plek.


  Vrouwen zullen vaker last hebben van blaasontstekingen omdat hun anus dichter bij de urethra ligt, bovendien is de urethra bij vrouwen veel korter dan bij mannen zodat bacteriën makkelijker in de blaas terecht kunnen komen. De behandeling van een blaasontsteking. Ook kleine kinderen onder de 18 jaar kunnen last hebben van een ontsteking.


  Als u naar de huisarts gaat zal die in de meeste gevallen antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Die zouden binnen een dag, hoogstens twee, gaan werken.

  Als u al eens eerder last hebt gehad van cystitis en u denkt dat het niet nodig is uw huisarts te raadplegen, zou u ook thuis de symptomen kunnen behandelen.


  Geslachtsgemeenschap bij blaasontsteking

  Met enige regelmaat ontstaat er bij zowel mannen als vrouwen een blaasontsteking bij het hebben van geslachtsgemeenschap. Om dit te verduidelijken moet er gekeken worden naar de afstand tussen de anus, de vagina en de urinebuis (plasbuis). De kans op een blaasontsteking bij vrouwen is groter dan die van mannen, dit omdat de afstand tussen de drie genoemde delen kleiner is bij vrouwen. Door het kleinere afstand kan een bacterie sneller in de vagina of urinebuis komen. Vervolgens hechten de bacteriën aan de blaaswand, waardoor het gaat ontsteken. Ook is het zo dat de plasbuis minder groot is bij vrouwen. Hierdoor komt het vaker voor dat vrouwen last hebben van de ontsteking. Dit kan zorgen voor erg veel klachten. Door de ontsteking kan het zo zijn dat het plassen en poepen moeilijker gaat. Tijdens het geslachtgemeenschap met een nieuw partner komt het vaker voor dat men een blaasontsteking oploopt. Dit komt doordat u nog niet gewend bent aan de bacteriën, welke u krijgt tijds het vrijen en de ontsteking veroorzaken, van uw partner. De kans op zoeen ontsteking neemt toe naarmate u meerdere keren per dag geslachtgemeenschap heeft.


  Zelf Medicatie?


  Om een blaasontsteking te verhelpen kan er gebruik worden gemaakt van medicatie. Er word door veel mensen qua medicatie succes geboekt met Rotor Cysticare tegen Urineweginfecties.

  [​IMG]
  [Klik hier]! >> Om Rotor Cysticare Online te Bestellen <<  Een paar tips en hulpmiddelen.

  Wij hebben voor u een aantal tips en hulpmiddelen om blaasontsteking te voorkomen samengesteld. Een paar goede hulpmiddelen of medicijnen zijn: paracetamol or ibuprofen, drink daarbij veel water. Het kan ook helpen een warme kruik op uw buik te leggen, of wat lager. Het is meestal een goed idee de sex even te laten voor wat het is.

  Ook kunt u gebruik maken van een paar eenvoudige huismiddeltjes. De bedoeling daarvan is de zuurgraad van de urine omlaag te brengen. Sodium bicarbonate of potas citaten zijn voorbeelden, er is echter niet veel wetenschappelijk bewijs om het positieve effect daarvan aan te tonen.


  Soms geeft uw huisarts u een herhaal recept geeft voor een antibioticum, om dat in te vullen telkens wanneer u symptomen opmerkt. Het voorschrijven van antibiotica in een lagere dosering, om in te nemen gedurende een aantal maanden wordt ook wel gedaan.

  Als u vaker last hebt van cystitis zijn er aan aantal maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat het terugkomt.


  Gebruik geen geparfumeerd schuimbad, zeep of talkpoeder rond uw genitaliën. Neem een douche en niet een bad om te voorkomen dat uw genitaliën te lang blootgesteld worden aan zeep of andere producten. Verder raden artsen het aan om twee liter water per dag te drinken.

  Ga naar het toilet wanneer u de aandrang voelt en probeer niet uw plas op te houden, maar alles uit uw urinebuis goed leeg te maken. Veel drinken helpt ook om uw blaas schoon te houden en het voorkomt dat bacteriën zich in de blaas vermenigvuldigen en verminderd dus de kans dat een bacterie een blaasontsteking veroorzaakt.


  Als u naar het toilet gaat, maak dan schoon of droog van voor naar achter in plaats van naar achteren naar voren. Gebruik geen diafragma als anticonceptie. Er zijn voldoende andere veilige manieren.

  Draag ondergoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals katoen. Draag ook geen kleding die strak zit of te klein is.


  Op dit artikel is ons disclaimer van toepassing.
   
  Laatst bewerkt: 9 jul 2016
 2. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  Opmerking of aanmerking?

  Heb jij het idee dat er in dit artikel iets mist? Een toevoeging? Of staat er volgens jou een fout in? Laat het ons hieronder weten! Dan voeren wij jou opmerking of aanmerking door.


  Ervaring met een Blaasontsteking?

  Heb jij ervaring met deze ziekte/aandoening? Deel hieronder ook jou ervaringen met een blaasontsteking:
   
  Laatst bewerkt: 4 mei 2016
 3. Bling

  Bling New Member

  Ik kan uit ervaring zeggen dat veel water drinken helpt. Sex is geen goede optie, dat klopt helemaal ;).
  Het is een vervelende aandoening maar als die goed behandelt wordt dan ben je er wel snel weer vanaf en dat is wel goed om te weten.
   
 4. Antje

  Antje New Member

  Het hebben van blaasontsteking is gewoon ontzettend vervelend. Zoals Bling zegt is er wel vanaf te komen maar het is wel goed de symptomen te weten. Vooral het brandende gevoel deed mij denken aan de blaasontsteking. Dit is ook een pijn die je niet zomaar weer vergeet. Ga zeker naar de dokter als je hier ook last van hebt.
   
 5. H2O

  H2O New Member

  Niemand wens je een blaasontsteking toe en het is gewoon iets waar je zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. Wanneer je een brandend gevoel hebt als je plast dan is het goed om langs de huisarts te gaan. Er is dan in ieder geval iets niet goed en als het dan een blaasontsteking is dan kan het ook snel weer genezen worden met de juiste medicijnen.
   
 6. DirkNotte

  DirkNotte New Member

  Na het lezen van dit stuk zag ik dat je ook last van een blaasontsteking kunt krijgen door het schoonmaken van het toilet. Zou het ook zo kunnen zijn dat als je ergens naar een smerig toilet gaat dat dit dan ook een blaasontsteking tot gevolg kan hebben? Ik vraag dit omdat de wc's onderweg best wel smerig zijn maar je ontkomt er niet aan om er af en toe heen te gaan.
   
 7. Tanjahartje

  Tanjahartje New Member

  Volgens mij is het nooit goed om naar een smerig toilet te gaan. Daar kun je vele bacteriën vinden. Ik denk dat je er nog veel meer nare aandoeningen van op kunt lopen dan alleen maar een blaasontsteking. Als ik met mijn gezin van huis ga dan geef ik altijd duidelijk aan bij mijn kinderen dat ze eerst naar het toilet moeten gaan.
   

Deel Deze Pagina