De Zesde Ziekte - Symptomen, Oorzaak, Behandeling, Diagnose, Medicatie, Zwanger en Dieet

Discussie in 'Kinderziekten' gestart door drchris, 13 jul 2016.

 1. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  1. Inleiding
  Misschien heeft u er wel eens van gehoord, maar misschien ook niet, de Zesde ziekte. De Zesde ziekte komt veel voor bij jonge kinderen en baby's, maar wat is het eigenlijk precies? De Zesde Ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts genoemd en het komt vooral voor bij jonge kinderen en baby's, de Zesde Ziekte is een kinderziekte. Bij kinderen komt deze ziekte dus vaak alleen maar voor.

  2. Wat is de Zesde Ziekte?
  De Zesde ziekte is een infectieziekte die vooral voorkomt bij kleine kinderen en baby's van een half jaar tot ongeveer drie jaar. De latijnse benaming voor de Zesde Ziekte is exanthema subitum of roseola infantum (afgekort roseola). De Zesde ziekte is besmettelijk maar niet gevaarlijk. Het kind krijgt een hoge koorts met daarna kleine rode vlekjes op zijn of haar romp. De Zesde Ziekte is een kinderziekte, dus wanneer je hem een keer gehad hebt komt hij niet meer terug (vergelijkbaar met waterpokken).

  3. Symptomen van de Zesde Ziekte
  Het allerbelangrijkste symptoom van de Zesde Ziekte is hoge koorts, die ook lang aanhoudt. Ongeveer 3 tot 5 dagen heeft je kind erg hoge koorts, vervolgens lijkt je kind te herstellen en een paar dagen daarna krijgt het kind allemaal uitslag. De vlekjes verschijnen vooral op de romp van het kind, er zijn meestal geen vlekjes te vinden op de ledematen en het gezicht. De vlekjes jeuken niet en gaan uiteindelijk vanzelf weer weg. Een andere herkenning van de Zesde Ziekte is opgezwollen kliertjes in de hals of op het achterhoofd.
  Soms kom thet ook voor dat je kind prikkelbaar is, oorpijn of een zere keel heeft en soms heeft je kind ook last van een lichte diarree. Op de armen en nek zijn vaak geen vlekken.

  4. Wanneer moet je een arts raadplegen?
  De Zesde Ziekte gaat vanzelf weer over en het is dus eigenlijk ook niet nodig om een arts te raadplegen. Het is wel slim om even langs de huisarts te gaan wanneer je niet 100% zeker bent of je kind de Zesde Ziekte heeft. Wanneer je kind een andere ziekte heeft kan het namelijk zo zijn dat medicatie nodig is. Wanneer je wel weet dat je kind de Zesde Ziekte heeft kan je naar de huisarts gaan voor koortsverlagende middelen. Ook is het slim om de huisarts te raadplegen wanneer de koorts van je kind snel omhoog gaat (boven de 40 graden) en/of wanneer je kind last krijgt van koortsstuipen. Bij koortsstuipen gaat de koorts zo snel omhoog dat in de hersenen teveel neuronen losgelaten worden. De ledematen maken dan stuipende bewegingen en soms raakt je kind bewusteloos. Een koortsstuip kan enkele seconden duren en duurt maximaal een kwartier. Het is goed om te weten dat je kind geen pijn voelt tijdens een koortsstuip, alleen is het niet aanspreekbaar. Tijdens een heftige koortsstuip kan ook schuim rondom de mond optreden of kan het kind urine verliezen. Koortsstuipen zijn niet gevaarlijk.
  Wanneer je kind moet overgeven, diarree heeft of de koorts na vijf dagen nog aangehouden is, is het ook een goed idee om de huisarts hierover in te lichten.

  5. Oorzaak
  De Zesde Ziekte ontstaat door het Herpes Simplex Virus ofwel het Humaan Herpes Virus. De Zesde Ziekte is dus een ziekte die verwant is aan het bekende herpesvirus. Alleen veroorzaakt de Zesde Ziekte niet de bekende koortslip of aandoeningen aan het geslacht. Er zit een week tot zeventien dagen tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, dit wordt ook wel de incubatietijd genoemd. Het is niet goed bekend hoe de besmetting plaats kan vinden. Men denkt dat het virus verspreidt via hele kleine vochtdruppeltjes die in de lucht komen wanneer de zieke niest of moet hoesten. De Zesde Ziekte is besmettelijk vanaf dat het kind koorts krijgt totdat de laatste vlekken verdwenen zijn, goed oppassen dus. Je kunt dus besmet worden door hoesten, praten, niezen, handen schudden en contact via de mond, zoals zoenen of bijten. Als je zelf de ziekte al een keer hebt gehad kan je (met uitzonderingen daargelaten) niet meer ziek worden. Meer als driekwart van de volwassenen heeft de ziekte als kind gehad.

  6. Behandeling
  Er is geen behandeling voor de Zesde Ziekte, je kind moet er gewoon doorheen. Er zijn wel een paar kleine dingen die je kunt doen om het iets makkelijker voor je kind te maken. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je kind voldoende water drinkt. Drinken is veel belangrijker dan eten, want wanneer je kind zich iets beter voelt gaat het vanzelf wel weer eten. Als je kind niet kan of wil drinken door de ziekte kan je een paracetemol geven zodat je kind zich iets beter voelt.
  Ook is het slim om de ruimte waar je kind in ligt goed te laten ventileren. Zet dus een deur of een raam open. Om besmettingsgevaar te voorkomen is het slim je kind aan te leren (wanneer je dit nog niet gedaan hebt) om zijn of haar hand voor de mond te houden wanneer het moet niezen. Op deze manier maak je de kans op besmetting zo klein mogelijk. Wanneer er visite komt is het slim hen in te lichten over het feit dat je kind ziek is en het besmettelijk is. De Zesde Ziekte is erg besmettelijk en heel veel mensen hebben deze dan ook al een keertje gehad.
  Als je kind zich goed voelt kan je het opzich wel naar school/het kinderdagverblijf laten gaan. Je kind was immers al besmet voordat het ziek werd (incubatietijd), dus besmetting van andere kinderen is al lastig te voorkomen. Het is wel slim om andere ouders te melden dat deze ziekte is zodat ze erop voorbereid kunnen zijn. Wanneer je kind te ziek is om naar het kinderdagverblijf te gaan is het natuurlijk beter om hem of haar gewoon lekker thuis te houden.

  7. Over de diagnose
  De twee grootste kenmerken van de Zesde Ziekte zijn hoge koorts en rode vlekjes. Doordat de vlekjes pas later optreden kan het zo zijn dat wanneer je kind alleen hoge koorts heeft je niet goed merkt dat hij eigenlijk heel erg ziek is. Wanneer je denkt dat je kind de Zesde Ziekte (of iets anders) heeft, is het slim om naar de huisarts te gaan. Je huisarts kan snel een diagnose stellen en eventueel ook medicatie meegeven mocht je kind toch niet de Zesde Ziekte hebben. De arts kan door middel van bloedprikken er zeker weten achter komen of je kind de Zesde Ziekte heeft.

  8. Medicatie
  Er is helaas geen medicatie. Het kind moet de ziekte gewoon uitzieken. Omdat er wel hoge koorts aanwezig is kan je wanneer je kind het heel moeilijk heeft hem/haar een paar koortsremmers geven. Wanneer de koorts te hoog wordt en de koorts boven de 40 graden stijgt is het wel verstandig je huisarts even te waarschuwen. Doe dit ook wanneer je kind plotseling koortsstuipen krijgt. Je huisarts kan je dan iets geven om dit te verminderen.

  9. Zwanger
  De Zesde Ziekte is geen gevaar voor zwangere vrouwen of het ongeboren kind. In tegenstelling tot de Zesde Ziekte zijn er wel veel andere ziektes die gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen (ofwel het ongeboren kind). Wanneer je dus niet 100% zeker weet of je kind de Zesde Ziekte heeft is het in ieder geval wel verstandig om hem of haar uit de buurt van zwangere vrouwen te houden. Ook voor een baby is de ziekte niet gevaarlijk. Als u kind eerder als zes maanden de Zesde Ziekte krijgt, ga dan naar de dokter.

  10. Dieet
  ''Help, mijn kind wil niets eten!'' Dit is een veelgehoorde klacht van ouders met kinderen die de Zesde Ziekte hebben. Door de hoge koorts heeft je kind vaak weinig eetlust. Dit maakt niet veel uit, het is veel belangrijker dat je kind veel water drinkt. Als je kind alles binnenhoudt kan je proberen je kind zijn of haar favoriete drankje te geven of een vruchtensapje. Wanneer je kind lang niet eet kan je het eten langzaam op te bouwen door een vloeibaar toetje te geven (bijvoorbeeld een kopje vla) of een beetje yoghurt. Wanneer je kind dit eet kan je proberen met een stukje ontbijtkoek en het zo verder opbouwen. In principe gaat je kind vaak vanzelf weer eten aangezien de Zesde Ziekte vanzelf over gaat. Onder zulke omstandigheden is het ook niet raar dat uw kind niet eet.
   
 2. Olaf schipper

  Olaf schipper New Member

  IMG-20160926-WA0004.jpg
  1. Hallo, vraagje.
  Ons zoontje van bijna 2 heeft rode vlekjes op zijn armen en benen. Hij heeft koorts gehad 2 dagen , maar nu weer actief. De vlekjes zijn wel weg te drukken herken iemand dit verschijnsel? Zit ook op zijn armpjes maar dat ziet er anders uit.
   
 3. Olaf schipper

  Olaf schipper New Member

  Nog een foto van ons zoontje IMG-20160926-WA0012.jpg
   

Deel Deze Pagina