Diabetes – Type 1 en 2, Symptomen, Oorzaak, Diagnose, Behandeling, Dieet

Discussie in 'Diabetes' gestart door RudolphUMC, 7 jul 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Wat is diabetes?

  Diabetes, ook wel suikerziekte of diabetes mellitus genoemd, is een stofwisselingsziekte. Hierdoor houdt het lichaam de suikerspiegel (bloedglucose) in het bloed niet op het juiste peil. Dit is het gevolg van het feit dat het lichaam het hormoon insuline niet voldoende (of helemaal niet) aanmaakt. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel. Wanneer de alvleesklier te weinig insuline maakt, zal je bloedsuikerspiegel derhalve stijgen. Hierdoor dienen suikerziektepatiënten insuline extern toe te voegen. Suikerziekte komt relatief gezien vaak voor in Nederland.

  Diabetes 1 en 2

  Er zijn twee belangrijke soorten diabetes, te weten type 1 en 2.

  Type 1:

  Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier in het geheel geen insuline meer aan om glucose te reguleren. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die verantwoordelijk zijn voor insulineaanmaak ‘aangevallen’. Dit betekent dat mensen met dit type vaak extern insuline moeten toedienen via een insulinepen of eventueel een insulinepomp om het suiker in het bloed op het juiste niveau te houden. Deze vorm van suikerziekte komt beduidend minder voor dan diabetes type 2.

  Type 2:

  In tegenstelling tot type 1 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig. Dit is het belangrijke verschil tussen type 1 en 2. Deze variant komt zo’n 10 keer vaker voor dan type 1. In eerste instantie zal worden geadviseerd om via aanpassingen in voeding en leefstijl het insulineniveau te verbeteren. Mensen met diabetes kunnen ook medicijnen voorgeschreven krijgen, en in sommige gevallen dienen ze insuline te spuiten. Type 1 wordt in de volksmond ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd, type twee ‘ouderdomsdiabetes’.

  Wat zijn de symptomen?

  Het kan zo zijn dat je al lange tijd met deze ziekte rondloopt, maar er geen weet van hebt.Dit komt omdat veel symptomen lijken op klachten waar iedereen wel eens last van heeft. Voel je je vaak moe of futloos, denk je waarschijnlijk niet direct aan diabetes.

  In geval van diabetes type 1 zijn er een aantal symptomen. Zo kun je veel last hebben van dorst, en een minder goed gezichtsvermogen. Je ziet namelijk nogal wazig. Daarnaast komt een vermoeid en/of slaperig gevoel veel voor, moet je vaak plassen en ervaren mensen tintelingen in voeten of handen. Ook kan men behoorlijk veel gewicht verliezen. In ernstige gevallen, wanneer de bloedglucosewaarden extreem hoog zijn, kan men last krijgen van ademhalingsproblemen, braken, maagpijn en spierpijn en een droge huid.

  Bij diabetes type 2 zijn de symptomen minder duidelijk zichtbaar dan bij type 2. Toch komen de kenmerken behoorlijk overeen met vorenvermelde, want ook hier is er sprake van dorstigheid, het vaker moeten urineren en wazig zicht. Daarnaast hebben patiënten vaker last van terugkerende infecties en onverklaarbaar verlies van gewicht. Zoals reeds vermeld, zijn deze symptomen doorgaans minder heftig dan die van type 1 waardoor men langere tijd zonder het te weten met de ziekte kan rondlopen.

  Wat is de oorzaak van diabetes?

  Er is niet 1 oorzaak aan te wijzen, diabetes is van meerdere factoren afhankelijk. In geval van het eerste type suikerziekte kan erfelijkheid een rol spelen. Overigens is dit aandeel maar beperkt, want slechts in zo’n 5% van ouders met diabetes type 1 wordt dit op het kind overgedragen. Ook kan deze suikerziekte ontstaan door voedselintolerantie, met name in geval van glutenintolerantie en lactose-intolerantie. Op jonge leeftijd kan deze allergie al ontstaan, waarna zich hier uit diabetes type 1 kan ontwikkelen.

  Ook voor diabetes type 2 geldt dat een genetische aanleg een factor is. Daarnaast speelt leefstijl een belangrijke rol. Mensen die veel ongezonde voeding consumeren of mensen die roken hebben een beduidend grotere kans om suikerziekte te krijgen. In casu is het dus wijselijk om een gezonde leefstijl te hanteren teneinde de ziekte te voorkomen, maar dat geldt uiteraard niet alleen voor diabetes. Overigens dient gezegd te worden dat je ook met een gezonde leefstijl nog steeds kans hebt om type 2 te ontwikkelen.

  Diagnose

  Wanneer je klachten hebt die kunnen duiden op suikerziekte, is het nodig tijd om een arts te bezoeken. De arts zal het glucosegehalte van het bloed meten. Dit kan via een vingerprik, welke het beste kan worden uitgevoerd wanneer je nuchter bent. Wanneer hieruit blijkt dat er sprake kan zijn van diabetes mellitus, wordt er extra onderzoek gedaan. Dit gebeurt teneinde de schade die belangrijke organen hierdoor hebben geleden dan wel te lijden krijgen vast te stellen.

  Behandeling

  De vorm van suikerziekte die je hebt is bepalend voor de behandeling. Ook reageert men verschillend op behandelwijzen, waardoor er niet 1 kant en klare oplossing bestaat. Een van de meest belangrijke onderdelen is het veranderen van je ongezonde leven. Het aanpakken van overgewicht, stoppen met roken en meer bewegen staan hierin centraal!

  Daarnaast kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven. Deze verlagen de bloedsuiker in het lichaam. Deze medicatie gaat meestal gepaard met medicijnen die de bloeddruk en het cholesterolniveau eveneens verlagen.

  Mochten medicijnen niet genoeg werkzaam blijken, kan je ook insuline spuiten. Hierdoor wordt de bloedsuiker verlaagd, je moet alleen wel regelmatig zelf metingen verrichten om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te krijgen en te houden. Het extern toedienen van insuline kan ook via een pomp in plaats van een injectie met een insulinepen. Een insulinepomp geeft via een naaldje in je buik een contante hoeveelheid insuline af.

  Dieet

  Zoals al eerder vermeld is het belangrijk om een gezonde leefstijl te hanteren wanneer je suikerziekte hebt. Diabetes en gezonde voeding speelt een belangrijke rol, en dus is het raadzaam om een dieet te volgen geënt op diabetes. Het is bij zulk een dieet belangrijk om te veel suikers te gaan vermijden. Producten met ‘snelle suikers’ kunnen zorgen voor hyperglycemie waardoor de bloedsuiker abnormale hoogte krijgt. Slechte koolhydraten en ongezonde zaken als snoep, gebak etc. dienen dus te worden vermeden. Voorts wordt er geadviseerd om 3 maaltijden per dag te nemen, aangevuld met wat gezonde tussendoortjes. Kies voor light-producten in plaats van volvette varianten. Ga beter over op het drinken van water dan suikerhoudende dranken. In geval van vlees wees je dan bewust van de magere en vette vleessoorten, zodat je de juiste keuze kunt maken. Kiezen voor mager in plaats van vet is aan te raden!
   
  Laatst bewerkt: 9 jul 2016

Deel Deze Pagina