Gevaarlijke E-nummers

Discussie in 'Gezonde levensstijl' gestart door RudolphUMC, 10 aug 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Gevaarlijke e-nummers

  Wat zijn E-nummers?

  E-nummers, ook wel toevoegingen of additieven genoemd, zijn door de Europese Unie (EU) goedgekeurde hulpstoffen. Doel van het toevoegen van de stoffen is het verbeteren van de eigenschappen van voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van de smaak alsook de houdbaarheid. Indien een toevoeging als veilig wordt beschouwd, krijgt het een code: het e nummer. Voorbeelden van e nummers zijn kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen.

  Een e-nummer kan in een laboratorium worden gemaakt, maar kan ook een natuurlijk stofje zijn uit een plant of dier. Als het e-nummer in een laboratorium wordt gefabriceerd, spreken we van eensynthetische stof. Hierbij kan overigens best als basisingrediënt een natuurlijke stof worden gebruik, maar worden er chemische toevoegingen (synthetisch) bij gedaan. Wanneer een synthetische stof in een laboratorium wordt nagemaakt en identiek is aan een stof die in de natuur voorkomt, noemen we dat een natuuridentieke stof.

  E-nummers worden over het algemeen als veilige toevoegingen beschouwd en zijn allesbehalve verboden. Integendeel. De vraag is of het veilige stempel voor sommige additieven wel klopt. Mensen die veel van een specifiek product consumeren of overgevoelig zijn voor een bepaalde stof, kan dit wel degelijk schadelijk zijn. Hieronder meer informatie en tips, over de onderverdeling in groepen van e-nummers, en de gevaarlijke e-nummers welke overal vertegenwoordigd zijn in voeding. Extra onderzoek/onderzoeken is daarom nodig. Lees meer!

  Groepen e-nummers

  E nummers worden onderverdeeld in groepen. Iedere groep heeft zijn eigen aard en kenmerken. Hieronder ga ik op die lijst wat dieper in. Heeft u zelf nieuws, plaats het dan svp als reactie onder mijn tekst.

  E100-199: Kleurstoffen

  Door oa kleurstoffen toe te voegen aan een product, kun je voeding voor het oog aantrekkelijker maken. De meeste kleurstoffen zijn chemisch, en worden dus in de fabriek geproduceerd.

  E200-337: Conserveermiddelen en voedingszuren

  Binnen deze groep zijn de additieven gericht op het verlengen van de houdbaarheid van voeding. Voedingszuren verbeteren de zuurtegraad van levensmiddelen, waardoor verkleuring en bederf door uitdroging minder snel plaatsvindt.

  E337-399: Antioxidanten

  Ook antioxidanten zijn voornamelijk gericht op het verlengen van de houdbaarheid. Wanneer zuurstof gaat oxideren, treedt er sneller bederf op van producten. Waarbij antioxidanten dit proces moeten tegengaan.

  E400-499: Verdikkingsmiddelen en emulgatoren

  Emulgatoren en verdikkingsmiddelen moeten hulp bieden bij het bereiden van producten. Dit kan door de substantie dikker te maken, of middels het toevoegen van e-nummers uit deze groep de vermenging met andere stoffen te verbeteren. Afzonderlijke stoffen kunnen zich beter aan elkaar binden.

  E500-599: Zuurteregelaars, rijsmiddelen en antiklontermiddelen

  De zuurgraad van verschillende producten kan worden beïnvloed via zuurteregelaars, terwijl antiklontermiddelen logischerwijs het klonteren van een substantie tegengaan. Om deeg of beslag luchtiger te maken, worden rijsmiddelen toegevoegd. Dit additief komt dan ook vaak voor bij de productie van brood.

  E600-699: Smaakversterkers

  Het moge duidelijk zijn dat smaakversterkers bedoeld zijn om levensmiddelen lekkerder van smaak te maken. Smaakversterkers kun je vinden in vele producten, van kant-en-klaar-maaltijden (ook vlees) tot chips of kruiden. Ook ben je geneigd meer te eten vanwege de invloed van smaakversterkers. Een bekend gegeven.

  E900-1520: Zoetstoffen en hulpmiddelen

  Hulpmiddelen hebben als doel om het uiterlijk van het product smakelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een stofje dat een product glanzender maakt (chocola). Om natuurlijke suikers te vervangen, worden er vaak zoetstoffen gebruikt. Hierdoor kan de fabrikant op de verpakking zetten dat er geen suiker in zit. Denk aan cola-light of iets dergelijks. Toch zijn zoetstoffen niet per definitie gezonden dan een natuurlijke suikertoevoeging.

  Welke e-nummers zijn gevaarlijk en dus af te raden?

  Hieronder bespreek ik een aantal e-nummers die je beter kunt vermijden.

  E951: Het betreft hier aspartaam, welke toebehoort aan de kunstmatige zoetstoffen. Men denkt dat deze stof kankerverwekkend zou kunnen zijn. Het komt vooral voor in voeding dat light of suikervrij is, bijvoorbeeld frisdranken. Deze stof is een zoetmaker en wordt door velen beschouwd als giftig. Beter vermijd je dus producten met aspartaam.

  E621: mononatriumglutamaat (msg): Een additief dat de neuronen in de hersenen geen goed doet. Dit is een synthetische smaakversterker, oftewel, chemisch gefabriceerd. Het wordt in vele producten gebruikt, twee bekende voorbeelden: knakworst en chips. Dit e-nummer, dat kortweg MSG wordt genoemd, kan bij overmatige consumptie leiden tot depressies, vermoeidheid en zorgt soms voor hoofdpijn. Ook een beschadiging aan het oog kan optreden.

  E102: Tartrazine (kleurstof): Deze gele kleurstof is een varvangende hulpstof met de eigenschappen van eiwit. Dit wordt onder andere veel verwerkt in room of advocaat. Een nadelig gevolg van deze hulpstof kan zijn dat je histamineproductie toeeneemt. Dit kan weer leiden tot een allergische reactie. Ook netelroos en astma worden gemeld bij sommige mensen die gevoelig zijn voor dit additief.

  E120: Cochenile (kleurstof): Deze rode kleurstof wordt geprocudeerd uit..het bloed van schildluizen. Juist, je leest het goed. Een van de klachten die bij forse inname van dit e-nummer worden gemeld, is hyperactiviteit bij kleine kinderen. Deze stof zit dan ook vaak in snoepgoed.

  E385: Calciumdinatrium EDTA (stabilisator): Een stabilisator, ook wel emulgator, stabiliseert afzonderlijke componenten welke normaliter niet te mengen zijn. Hierdoor ontstaat een zogenaamde emulsie (een mengsel van eigenlijk niet mengbare stoffen). Ook dit e-nummer kent veel bijwerkingen voor degenen die hier heel gevoelig voor zijn, en/of overmatig van consumeren. Zo kun je last krijgen van diarree, spier- of buikkrampen of overgeven.

  E211: Natriumbenzoaat (conserveermiddel): Deze toevoeging verlengt de houdbaarheid van een product. In natuurlijke vorm bevindt dit additief zich onder andere in kaneel, champignons en fruit. Er bestaat echter ook een chemische equivalent. Dit e-nummer kan schade aan het DNA en hyperactiviteit veroorzaken.

  Overige gevaarlijke toevoegingen

  Transvetten: Deze schadelijke vetten zijn slecht voor de gezondheid en worden in veel kant-en-klaar maaltijden verwerkt. Door een industrieel proces is het van nature vloeibare vet zeer verhard en dit kan het cholesterol erg verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

  Natrium (Zout): Dit bewerkte zout kent geen mineralen meer en is daarom echt extra ongezond. De meeste mensen krijgt er per dag te veel van binnen. Zout komt sowieso veel voor in voedsel, maar het witte zout is veel minder gezond dan ‘vuil zout’ of roze Himalayazout en doen het lichaam dus geen goed. Keer je mentaliteit ten aanzien van je gezondheid dus bij voorkeur om, en kies voor natrium producten.

  Mijn advies luidt: zoek naar bijvoorbeeld biologische gezonde recepten met veel vitame zonder toevoegingen en ga zelf aan de slag, veel gezonder. Doe je mee? Wij kunnen ons vaak maar moeilijk bevatten hoeveel chemische troep er in voeding wordt gestopt. Hier zijn veel boeken over geschreven.
   
  Laatst bewerkt: 13 aug 2016

Deel Deze Pagina