Hoe krijg je een soa

Discussie in 'SOA's' gestart door Medicus, 4 mei 2016.

 1. Medicus

  Medicus Member

  Over een soa bestaan vaak veel misverstanden. Ik wil in dit artikel dan ook alles op een rij zetten over hoe je nu precies een soa krijgt. De afkorting van een soa is 'Seksueel Overdraagbare Aandoening'. Een soa kun je krijgen door onbeschermd seksueel contact te hebben. Dit betekent dan bijvoorbeeld sex zonder condoom. Een soa ontstaat door bacteriën of virussen. Doordat je met iemand sex hebt die deze bacteriën en virussen heeft heb jij ook kans om dit te krijgen. Deze bacterieen en virussen zitten dan is het bloed (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), het sperma of het vocht van de vagina.

  Door veilig te vrijen voorkom je de kans op contact maar wat is nu precies veilig vrijen? Je hebt kans op een soa als er contact is tussen de slijmvliezen van een de penis, vagina, keel of mond. Je kunt dus ook een soa krijgen door anale sex en door orale sex. De sex hoeft niet vaginaal te zijn om een soa over te kunnen dragen. Bij contact met de penis kan een condoom gebruikt worden en bij contact met de vagina kan een beflapje gebruikt worden. Bij penetratie is een condoom alleen voldoende. Het is ook mogelijk om besmet te raken met een soa als je een sexspeeltje zoals een vibrator of een dildo direct na een ander persoon gebruikt. Het is zelfs mogelijk dat een zwangere vrouw een soa overdraagt aan het ongeboren kind.

  De bekende soorten soa's

  De meest bekende soa's zetten we voor je op een rij:
  • chlamydia
  • genitale wratten
  • gonorroe
  • hepatitus B
  • herpes genitalis
  • hiv
  • schaamluis
  • trichomonas
  Een soa kan ernstig zijn en je kunt zelf soms niet eens doorhebben dat je een soa hebt. Wanneer je een soa niet behandeld dan kan dit ernstige gevolgen hebben zoals het onvruchtbaar worden. Heb je onveilige sexcontacten gehad en weet je niet zeker of deze persoon een soa heeft dan kun jij je laten testen. Dit kun je bij je huisarts en het GGD doen. Bij het GGD is het ook mogelijk om dit anoniem te doen.

  Er zijn een aantal risicogroepen die soa's kunnen krijgen. Deze groepen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een seksueel overdraagbare aandoening:
  • Mensen met veel wisselende sexcontacten. Dit zijn dan drie of meer sexcontacten in de laatste zes maanden.
  • Jongeren onder de 25 jaar.
  • Sexwerkers zoals prostituees.
  • Mannen die sex hebben met mannen.
  • Mensen die al een soa hebben gehad.
  • Mensen die zelf afkomstig zijn of waarvan de ouders afkomstig zijn uit de voormalige Nederlandse Antillen, Marokko, Turkije, Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Europa. Dit zijn landen waar veel soa's voorkomen.
  • Mensen de sex hebben met iemand die aan de bovenstaande feiten voldoet.
  De broodjes aap verhalen over soa's

  Er zijn nogal wat broodjes aap verhalen over soa's. Zo heb je weinig kans op het krijgen van een soa met tongzoenen en het bevredigen met de vingers. Ga je na het bevredigen met de vingers meteen in je vagina of aan je penis zitten dan is er wel een kans dat er een soa overgedragen wordt. Er wordt ook wel eens gezegd dat je van de hoestbui van een ander een soa kunt krijgen of dat dit door een insectenbeet kan komen. Dit is niet waar. Ook bij een bezoek aan het zwembad kun je geen soa krijgen en dit kan ook niet door te drinken uit het kopje van iemand die besmet is. De enige uitzondering op dit laatste is dat het herpesvirus wel op deze manier overgedragen kan worden al is de kans daarop zeer klein.

  Het virus wat genitale wratten veroorzaakt dat niet alleen door onveilige sex overgedragen worden maar ook via handdoeken. Dit geldt dan ook voor de schaamluis. Dit kun je ook krijgen door in hetzelfde bed te slapen als iemand die al schaamluis heeft.

  Weet waar je mee bezig bent als je sex hebt. Wees voorbereid en neem een condoom en/of een beflapje mee. Dit kan je veel narigheid voorkomen.
   

Deel Deze Pagina