Hoornvliesontsteking

Discussie in 'Overige ziekten' gestart door ArtsJeroen, 25 mei 2016.

 1. ArtsJeroen

  ArtsJeroen New Member

  Wat is het hoornvlies van je oog?

  Je hoornvlies (ook wel cornea genoemd) is een hard, transparant blindvlies dat aan het voorste gedeelte van je oog vastzit. Dit harde en heldere vlies is zeer dun, maar ook erg gevoelig en biedt je oog bescherming. Achter je hoornvlies zitten je iris en je pupil. Je hoornvlies bevat een heleboel zenuwuiteinden waardoor, bij beschadiging, je dit direct op zult merken en een heleboel klachten zult krijgen. Een beschadiging van je hoornvlies kan zelfs een bedreiging vormen voor je gezichtsvermogen.

  Hoornvliesontsteking

  De roodheid van het wit van je oog is het gevolg van zwelling van de kleine bloedvaatjes in je hoornvlies. Hierdoor raakt je oog geïrriteerd en is het pijnlijk. Er kunnen diverse ontstekingen in je oog ontstaan, zoals een hoornvliesontsteking (keratitis). Een geringe beschadiging van het hoornvlies zal al behoorlijk wat hinder veroorzaken: je oog gaat sterk tranen en je gezichtsvermogen kan minder worden.

  Symptomen

  Afgezien van de kenmerkende roodheid van je oog zijn er nog een aantal andere symptomen die kunnen wijzen op een hoornvliesontsteking:

  • een gevoel alsof er wat in je oog zit,
  • voortdurende tranenvloed,
  • wazig zicht met het oog dat aangedaan is,
  • bij knipperen voelt je oog ruw aan,
  • je oog doet pijn,
  • lichtschuwheid,
  • licht dat in je ogen schijnt veroorzaakt pijn
  Wanneer moet je naar de huisarts?

  Indien je vermoedt dat er sprake is van een hoornvliesontsteking, waarbij je oog lichtschuw is en pijnlijk aanvoelt is het raadzaam je huisarts te consulteren. Bij een bacteriële infectie, zal deze een antibioticazalf voorschrijven. Op het ogenblik dat een hoornvliesontsteking meer dan drie dagen aan blijft houden, zul je doorverwezen worden naar een oogarts.


  Oorzaak

  Een aantal bekende oorzaken van een hoornvliesontsteking zijn:

  • schade aan je hoornvlies door bijvoorbeeld een vuiltje in je oog,
  • een kras op je hoornvlies,
  • aantasting van je hoornvlies door een virus,

  Een virusinfectie kan leiden tot een chronische hoornvliesontsteking waarbij littekenweefsel kan ontstaan met soms een blijvend gezichtsverlies als gevolg. Wanneer er een hoornvliesbeschadiging aanwezig is, kunnen bacteriën vervolgens voor een zweertje zorgen.

  Het hoornvlies is verder zeer gevoelig voor de ultraviolette straling van de zon. Door deze straling kan het buitenste laagje hoornvliescellen beschadigd raken. Om die reden dien je voorzichtig te zijn in de felle zon en een zonnebril te dragen die UV-straling tegenhoudt. Maar ook in de sneeuw kan er zonlicht weerkaatsten dat je oog aan kan tasten. Lassers en klussers die met fel licht of (stof)deeltjes te maken hebben, lopen eveneens een grotere kans schade aan een oog. Verder kun je per ongeluk chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddel, in je oog terechtkomen en het hoornvlies beschadigen. Schade aan het hoornvlies kan daarnaast nog ontstaan door het dragen van contactlenzen. Om die reden moet je alleen schone en onbeschadigde lenzen dragen.

  Wat is de beste behandeling

  In bepaalde gevallen moet je gewoon afwachten en het aangedane oog rustig laten genezen. Uiteraard doe je dit altijd in overleg met een arts. Om pijn en overgevoeligheid te verlichten, kun je een koud washandje of kompres op het aangedane oog leggen en eventueel paracetamol gebruiken.

  Bij het vermoeden van een besmetting met een herpesvirus, zul je meteen door worden verwezen naar een oogarts. Een vuiltje op het hoornvlies dat je zelf niet kunt verwijderen zal door een arts met behulp van een steriel wattenstaafje van het hoornvlies af worden gehaald. Vastzittende vuiltjes zullen (onder verdoving) met een speciaal klein boortje weggefreesd worden. Een kras op je hoornvlies wordt behandeld met een oogzalf en een oogpleister. Bij hevige pijn in je oog, kun je verdovende druppels voorgeschreven krijgen. De werking van deze oogdruppels is slechts beperkt en je mag deze niet langer dan 12 uur blijven gebruiken om te voorkomen dat het geneesmiddel de genezing van je oog juist belemmert.

  Indien je een chemisch middel in je ogen hebt gekregen, dient je dit er meteen met lauw water uit te spoelen. Een bijtende stof kan je oog anders onherstelbare schade toebrengen. Verder moet je het aangedane oog open houden en met ruim water (minimaal 10 minuten) langs de zijkant spoelen. Ook moet je in dit geval contact opnemen met je huisarts. Op het moment dat je lenzen draagt, mag je deze uiteraard niet in doen en pas weer dragen zodra je oog helemaal genezen is. Als je maandlenzen draagt zul je een nieuw paar lenzen moeten gaan gebruiken en de oude weggooien.

  Welke medicatie wordt er meestal voorgeschreven

  Een oppervlakkige hoornvliesontsteking is goed te behandelen. De meeste patiënten krijgen oogzalf voorgeschreven met antivirale werking. De werkzame stof heet aciclovir. Het doel van de behandeling is om de infectie te behandelen, waardoor het hoornvlies vanzelf kan genezen en het gezichtsvermogen verbetert. Hoewel het verloop bij elke patiënt anders is, bedraagt de behandelperiode meestal drie weken. In de meeste gevallen zal je gedurende deze periode vijf keer per dag de oogzalf moeten aanbrengen. Het is belangrijk dat je dit voorschrift exact opvolgt. De ontsteking kan dan zonder gevolgen genezen. Ondanks een goede behandeling kan de infectie echter spontaan terugkeren.

  Wanneer ook de diepere lagen van het hoornvlies ontstoken zijn, is het doel van de behandeling om zowel de infectie met het virus als de ontsteking te behandelen. De uitkomst van de behandeling is het beste indien de behandeling snel wordt gestart. Je krijgt dan oogzalf voorgeschreven met antivirale werking, waarvan de werkzame stof aciclovir heet. Deze oogzalf moet dan vijf tot zes keer dag worden aangebracht gedurende een periode van drie tot vier weken. Mogelijk krijgt je ook ontstekingsremmende oogdruppels (steroïden), zoals dexamethason of FML. Deze medicatie dien je voor een langere periode van maanden tot zelfs jaren te gebruiken. Als de ontsteking regelmatig terugkomt kan de oogarts besluiten om antivirale tabletten voor te schrijven. Deze kunnen de herhaalde infecties voorkomen. Antivirale tabletten gebruik je meestal één tot meerdere jaren. Het is zeer belangrijk dat je alle medicatie gebruikt volgens het voorschrift van de oogarts.

  Indien er sprake is van een hoornvlieontsteking door de Acanthamoeba is de behandeling lastiger. Acanthamoeba keratitis is namelijk heel moeilijk te behandelen. Deze vorm van hoornvliesontsteking vergt een intensieve en therapeutische behandeling. Antibiotica is meestal zinloos omdat de Acanthamoeba keratitis resistent is tegen antibiotica en veel medicatie. De meest toegediende medicatiesoorten zijn onder andere diamines, imazolem en antiseptica. Oogdruppels zoals chloorhexidine digluconaat 0,02% hebben een goede werking. In de ergste gevallen zal een hoornvliestransplantatie nodig zijn. De behandeling kan tot één jaar duren.
   

Deel Deze Pagina