Netelroos - Oorzaken, Symptomen, Behandeling, Advies, Huisarts

Discussie in 'Overige ziekten' gestart door RudolphUMC, 10 jul 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Wat is netelroos?

  Netelroos, ook wel urticaria genoemd, is een huiduitslag die gepaard gaat met veel jeuk. Het is een overgevoeligheidsreactie van de huid die zich laat kenmerken door het ontstaan van galbulten. Dat zijn bleke tot roze zwellingen in de vorm van vlekken op de huid, en dit lijkt enigszins op contact van de huid met een brandnetel. Netelroos komt relatief gezien vaak voor, zowel bij mannen en vrouwen. De kans is groot dat je er eens mee te maken zult krijgen. Netelroos komt meestal zomaar ineens opzetten en verdwijnt veelal binnen korte tijd (enkele uren tot maximaal binnen enkele dagen). Heb je langer last van netelroos, dan kamp je met de chronische variant die ook wel chronische urticaria wordt genoemd. Hieronder volgt meer informatie over de aandoening.

  Wat is de oorzaak van netelroos?

  Netelroos is een allergische reactie van de huid. Je huid is dus ergens extra gevoelig voor. Het is vaak moeilijk om de exacte oorzaak van deze allergie te achterhalen. In sommige gevallen lukt dit wel, er wordt er gesproken van zogenaamde ‘prikkels’ waardoor de jeukende allergische reactie ontstaat.

  Zo kunnen insectensteken (luizen, muggen, wespen) uiteindelijk netelroos veroorzaken. Ook medicijnen zoals antibiotica of aspirine kunnen netelroos triggeren. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld noten of chocolade, of voor de chemische stoffen/toevoegingen in voedingsmiddelen zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

  Ook kan contact van de huid (dus van buitenaf) met een chemische stof de prikkel zijn voor de allergie. Het is vaak lastig precies te weten om welke stoffen het gaat die de allergie veroorzaken. Tenslotte kun je netelroos ook oplopen door zonlicht, of warmte of koude invloeden op de huid. De stof histamine die als gevolg van bovenvermelde oorzaken vrijkomt, zorgt altijd voor de uitslag. In uitzonderlijke gevallen wordt de uitslag veroorzaakt door een onderliggende ziekte, bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, een auto-immuun ziekte of een hormonale stoornis.

  Wat zijn de symptomen van netelroos?

  Zoals vermeld zul je in geval van netelroos flinke last krijgen van jeuk en galbulten. Hoe onprettig! De rode uitslag wordt zichtbaar en naarmate je meer jeuk hebt, zal de uitslag zich uitbreiden en dikker van aard worden. Deze bulten zullen zich meestal manifesteren op je benen en armen en romp. Je kunt misselijk worden en zelfs last krijgen van koorts. Ook kunnen tong en strottenhoofd vrij stevig gaan opzwellen. Deze klachten houden doorgaans enkele uren aan.

  De aard van de allergische uitslag kan bij mensen wel enigszins verschillen. Sommige mensen hebben last van kleine rode bultjes, anderen krijgen grote bleke vlekken met een rode omranding. Ook samenvloeiende rode verdikkingen van de huid kan het symptoom zijn van netelroos.

  Behandeling van netelroos

  Als er niet sprake is van de zeldzame chronische netelroos, zal er geen medische behandeling nodig zijn. Netelroos gaat namelijk vanzelf over. Echter, de klachten van netelroos kunnen wel erg vervelend zijn. Daarom kun je wel bepaalde medicijnen innemen om deze klachten te verminderen. Zo'n medicijn is er met name op gericht om de jeuk te verminderen. Zo kun je een verkoelend poeder bestellen, koelzalf of een vloeibaar mengsel. Deze producten kunnen prettige verlichting bieden. Zeer ernstige jeuk kun je behandelen met tabletten. Deze geneesmiddelen worden antihistaminica genoemd.

  Zoals de naam al aangeeft gaan ze de productie van histamine tegen, welke verantwoordelijk is voor de uitslag en jeuk. Hoewel de anti-histamine tabletten zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn, kunnen deze wel bijwerkingen geven. Dat u er moe of slaperig dan wel suf van kan worden is bekend. Uw apotheek kan voorlichting / informatie geven hierover, want niet iedereen reageert hetzelfde op deze medicatie.

  Een minder gangbare behandeling is het gebruik van een medicijn dat bestaat uit corticosteroïden. Ze verminderen weliswaar ontstekingen, maar geven soms fikse bijwerkingen.

  Adviezen bij netelroos

  - Naast het gebruik van medicijnen zijn er nog aan aantal tips om zelf de klachten te verminderen. Indien je weet wat de boosdoener is van je allergische jeukende huiduitslag, is het natuurlijk raadzaam om deze in het vervolg te vermijden.

  - Aangezien druk op de huid ook netelroos kan veroorzaken, kun je het beste strakke kleding vermijden. Mocht je al netelroos hebben, is het dragen van losse kleding uiteraard ook wenselijk. Het voorkomt extra pijn en/of jeuk.

  - Netelroos kan zich extra sterk voordoen bij warm weer. Probeer dus een koele omgeving op te zoeken en de klachten zodoende te verminderen.

  - Probeer tijdens de netelroos ook andere extreme omstandigheden te vermijden, zoals een heet bad of bij een felle zon. Ook het drinken van alcohol kan de klachten verergeren en wil stress nog wel eens meespelen.

  Wanneer naar de dokter?

  Indien je vanwege de jeuk hard hebt lopen krabben, kunnen er diepere wondjes ontstaan. Deze kunnen gaan ontsteken. Het is dan raadzaam om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

  Als na 3 weken nog steeds de uitslag niet is verdwenen, is het ook van belang je arts te bezoeken. Ook wanneer je merkt dat de uitslag zich over het hele lichaam gaat manifesteren en lichaamsdelen (bijvoorbeeld de lippen of op een ooglid) kunnen gaan opzwellen, ga dan ook langs de dokter. Dat geldt uiteraard ook wanneer u last krijgt van benauwdheid.
   
  Laatst bewerkt: 11 jul 2016

Deel Deze Pagina