Roodvonk

Discussie in 'Kinderziekten' gestart door ArtsJeroen, 17 mei 2016.

 1. ArtsJeroen

  ArtsJeroen New Member

  Roodvonk

  Scarlatina oftewel roodvonk is een besmettelijke kinderziekte die vernoemd is naar de karakteristieke rode huiduitslag die er dan ontstaat. Roodvonk wordt veroorzaakt door een streptokokkus-bacteriestam, de Streptokokkus pyogenes, die een gif aanmaakt dat de huiduitslag veroorzaakt. In de vorige eeuw was roodvonk nog een gevreesde ziekte, maar na de ontwikkeling van krachtige medicijnen als penicilline, is roodvonk minder gevaarlijk geworden.

  Roodvonk is een bacteriële infectie van de keel, die gepaard gaat met een rode uitslag. De ziekte komt vooral voor bij kleuters. Een kind met roodvonk voelt zich vaak erg ziek en heeft veel moeite met eten. Zowel het drinken als het eten kan bij kinderen met roodvonk problematisch zijn. Daar waar drinken in de meeste gevallen juist verlichting van de klachten geeft, zorgt roodvonk juist voor een toenemende irritatie.

  Heeft jouw kindje roodvonk?

  Heb je het vermoeden dat jouw kind roodvonk heeft kun je het beste naar de huisarts gaan. De huisarts zal je dan waarschijnlijk een antibiotica voorschrijven. Zou je de antibiotica gebruiken dan verdwijnt de besmettelijkheid binnen 2 dagen. Krijgt jouw kind na 2 – 3 weken last van de gewrichten of heeft hij/zij afwijkende urine, dan moet je even langs de huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van acuut reuma of een nierontsteking. Het komt niet veel voor in Nederland, maar blijf er altijd wel op letten. Het is immers in het belang van de gezondheid van jouw kind.

  Roodvonk is besmettelijk

  Roodvonk is zeer besmettelijk. De ziekte kan overgebracht worden bij direct contact met iemand die de ziekte ook heeft. Het wordt namelijk overgebracht via druppeltjes speeksel dat met hoesten en uitademen naar buiten komt. Het kan zijn dat je besmet bent zonder dat je ziek word. Je kunt ook meerdere keren roodvonk krijgen.

  Roodvonk: de symptomen

  Je krijgt eerst een snel oplopende koorts, boven de 39 graden. Je krijgt last van hevige keelpijn, hoofdpijn en misselijkheid. De klieren in de hals zijn ook pijnlijk en opgezet. Na ongeveer 2 dagen krijg je rode vlekjes die eruit zien als donkerrode spikkeltjes (soort kippenvel). Ze verschijnen eerst op de borst en breid zich dan van boven naar beneden uit. Vooral op warme plekken zoals in de oksels en liezen zie je veel uitslag. Ook word het hele hoofd rood met uitzondering van een driehoek rond de neus en mond, dit blijft wit. Daarnaast krijg je een frambozen tong, dit betekend dat de tong hobbelig en donkerrood word doordat de tongpapillen opzwellen, vervellen en rood worden. Na een dag of 5 zakt de koorts, verdwijnen de vlekjes en word de tong weer normaal. 1 tot 3 weken na het zakken van de koorts gaan de handpalmen en voetzolen vervellen.

  Complicaties die kunnen optreden bij roodvonk

  Complicaties die na roodvonk optreden zijn niet ongevaarlijk, maar komen tegenwoordig zelden voor. Het meest worden lymfknopen, nieren, ogen en oren in het ziektebeeld betrokken. Gewoonlijk treden de complicaties 10 dagen tot 2 weken na het afnemen van de koorts op. Een complicatie die nogal eens ontstaat is een nierontsteking (zie nierziekten) met bloed in de urine.
  Een met roodvonk besmette patiënt wordt gewoonlijk 2-8 dagen na de besmetting ziek. De ziekte verloopt tegenwoordig lichter dan vroeger, met de moderne antibiotica kunnen streptokokkeninfecties snel onder controle gebracht worden.

  Roodvonk tijdens de zwangerschap

  Roodvonk is niet gevaarlijk voor het ongeboren kindje. Wel is het verstandig om uw temperatuur even op te meten, omdat een hoge temperatuur voor weeën kan zorgen. Werkende ouders hebben vaak de baby op de crèche. Heeft jouw baby roodvonk gekregen geef de huisarts even een belletje. Helaas zal je nu een dag of 2 vrij moeten nemen van je werk. De baby kan als de behandeling plus minus 2 dagen bezig is weer gewoon naar de crèche. Roodvonk is dan niet meer besmettelijk.

  Wanneer is het verstandig om de huisarts te raadplegen

  Roodvonk gaat over het algemeen niet uit zichzelf over. Bij de eerste verschijnselen is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Roodvonk wordt meestal behandeld met een antibioticum als penicilline of erytromycine, die de werking van de streptokokken bestrijdt en het afweersysteem van het lichaam versterkt. Voor de hoofdpijn en rauwe keel kan eventueel paracetamol worden gegeven.

  Behandeling en medicatie

  Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder een bepaald medicijn niet mag worden toegediend, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat om andere redenen al moet worden gebruikt).
   

Deel Deze Pagina