Tandvleesontsteking : Oorzaken, Gevolgen, Behandeling, Voorkomen

Discussie in 'Tandheelkunde' gestart door RudolphUMC, 1 aug 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Tandvleesontsteking : Oorzaken, Gevolgen, Behandeling, Voorkomen

  Vele mensen hebben in hun leven wel eens last gehad van bloedend tandvlees. Het is een van de meest voorkomende gebitsproblemen en duidt vaak op een tandvleesontsteking. Gezond tandvlees zal niet snel gaan bloeden en heeft een roze kleur. In geval van bloedend tandvlees merk je de bloeding op wanneer je je tanden poetst, aan het eten bent of tandenstokers gebruikt. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Daarnaast zijn er verschillende stadia waarin bloedend tandvlees voorkomt; van een beginnende ontsteking (gingivitis) tot een ernstige ontsteking (parodontitis). Hoe dan ook, bloedend tandvlees is erg vervelend en soms ook erg pijnlijk. Hieronder leest u meer informatie over onder andere oorzaken en behandeling.

  Gingivitis en parodontitis

  Als ontstoken tandvlees zich nog in de eerste fase bevindt, spreken we van gingivitis. De tandplak heeft voor een ontsteking gezorgd aan de rand van het tandvlees. Het tandvlees ziet er rood uit. Hoewel gingivitis nog redelijk onschuldig is, dien je wel extra goed aandacht aan je gebit te besteden. Hoe moeilijk je soms ook bij plekjes tijdens het poetsen kunt komen. Middels het gebruik van tandenstokers naast het minimaal poetsen van 2 keer per dag (belangrijk!), kun je het probleem verhelpen.

  Indien de ontsteking zich toch verder ontwikkelt, ontstaat er parodontits. Dit is een ernstige tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Het tandvlees begint los te laten van tanden en kiezen en de ruimte tussen tanden en tandvlees (pocket) wordt dieper. Door de aantasting van het kaakbot zullen tanden en kiezen gaan uitvallen. Een tandarts of tandchirurg zal het gebit moeten reinigen en herstellen.

  Oorzaken van een tandvleesontsteking

  Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van tandvleesontsteking en dus bloedend tandvlees is tandplak. Tandplak is een laagje bacteriën op en tussen de tanden en kiezen dat niet goed zichtbaar is. Het bevindt zich met name op de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan er tandvleesontsteking ontstaan.

  Tandplak kan overgaan in tandsteen. Tandsteen is hard geworden tandplak en niet meer met een tandenborstel te verwijderen. Tandplak en tandsteen worden veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Onderhoud je gebit daarom goed.

  Ook roken speelt een belangrijke rol in het krijgen van tandvleesontsteking. Rokers hebben maar liefst 3 tot 6 maal een grotere kans op een dergelijke aandoening! Daarnaast zorgt roken er tevens voor dat tandvleesproblemen ernstiger zijn dan die van niet-rokers, en moeilijker te behandelen.

  Er blijkt eveneens een verband te zijn tussen tandvleesproblemen en erfelijke aanleg. Dit heeft er mee te maken dat sommige mensen meer ‘ontstekingseiwitten’ aanmaken. In geval van parodontitis betekent dit dat de aandoening zich heftiger manifesteert. Hoewel het specifieke gen voor tandvleesontsteking is ontdekt, zal het nog even duren vooraleer een vroegtijdige opsporing van erfelijkheid kan worden vastgesteld.

  Ook een verminderd afweersysteem kan een factor zijn. Zo wordt de weerstand diabetes, stress of ernstigere ziektes als HIV en leukemie sterk verminderd, waardoor de kans op parodontale afbraak wordt vergroot. Daarnaast zijn factoren als bestraling of hormonale veranderingen vaak ook een oorzaak van tandvleesproblemen.

  Uiteraard kun je ook bloedend tandvlees oplopen zonder dat er sprake is van een tandvleesontsteking. Denk aan bijvoorbeeld het aangemeten krijgen van een beugel of te hard poetsen.

  Gevolgen tandvleesontsteking


  Indien je last hebt van ontstoken tandvlees, kan dit leiden tot nare gevolgen. Dat je er veelal slechte adem door krijgt, is sowieso vervelend. En zoals reeds eerder vermeld kan een kleine ontsteking leiden tot parodontitis, indien je je gebit slecht verzorgt. Als je parodontitis hebt, en de tandvleesontsteking dus in een vergevorderd stadium bevindt, kan dit leiden tot verlies van uw gebit. Er is dan sprake van een chronische ontsteking waarbij na het teruggetrokken tandvlees, zelfs het kaakbot verdwijnt. De ontsteking, met een verhoogd aantal witte bloedcellen tot gevolg, kan ook elders in het lichaam klachten geven. Zo wordt de kans op zwangerschapscomplicaties verhoogd, alsook andere infecties en kan dit zelfs leiden tot hart- en vaatziekten. Ook mensen met suikerziekte of COPD kunnen extra gevaar lopen.


  Behandeling tandvleesontsteking


  Als je met milde tandvleesontsteking kampt, kun je zelf e.e.a. herstellen door je gebit goed te verzorgen. Poets meerdere keren per dag en gebruik tandenstokers en spoelwater. Heb je tandsteen, hetgeen kan zorgen voor parodontitis, maak dan direct een afspraak bij de tandarts of parodontoloog. Het tandsteen moet worden verwijderd en ook het aangetaste weefsel. Ook zal er een diepe reiniging moeten plaatsvinden van de tandwortel. Eventueel zullen er herstelwerkzaamheden moeten worden verricht, afhankelijk van de ernst van de situatie.


  Voorkomen tandvleesontsteking

  Het voorkomen van een tandvleesontsteking is goed mogelijk. Hierna enkele handige tips tegen tandvleesontsteking. Gebruik flosdraad, ragertjes, tandenstokers en een tongschraper als problemen zich dreigen voor te doen. Bekijk je tandvlees voor zo ver mogelijk ook aandachtig. Zodoende kun je goed bij alle plekken komen waar zich bacteriën bevinden en ook voorkomen dat je adem gaat stinken. Ook het spoelen van de mond met mondwater en uiteraard het gebruik van een goede tandenborstel zijn geen overbodige luxe. Ga regelmatig naar de tandarts, die je naast het controleren en onderhouden van je gebit op de juiste manier kan voorlichten. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen!
   
  Laatst bewerkt: 4 aug 2016

Deel Deze Pagina