Tekenbeet - Voorkomen, Controleren, Teek Verwijderen, Ziekte van Lyme

Discussie in 'Interne ziekten & Infectieziekten' gestart door RudolphUMC, 25 jul 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Wat is een tekenbeet?

  Een tekenbeet wordt veroorzaak door een teek. Een teek is een zogenaamde parasiet; het beestje leeft van bloed van mensen en gewervelde dieren. Het opzuigen van bloed, dat via de zuigsnuit gebeurt, duurt uren tot soms enkele dagen en gebeurt nadat de teek zich heeft vastgebeten. Via het speeksel van de teek wordt tijdens de beet een verdovende stof en middel tegen het stollen van bloed afgegeven. Een tekenbeet is dan ook meestal niet pijnlijk.


  Na de ‘maaltijd’ laat de teek zich los van ‘de gastheer’. Een tekenbeet is voor de mens niet ongevaarlijk, aangezien de teek ziektes kan overbrengen. Jaarlijks krijgen er circa anderhalf miljoen Nederlanders te maken met een tekenbeet. Een bekende ziekte die bij de mens kan ontstaan via een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Hieronder vindt u meer informatie.

  Een tekenbeet voorkomen

  De meeste tekenbeten vinden plaats in de zomer. Dit heeft er mee te maken dat we ons in die tijd vaker begeven op de plaatsen waar teken zich bevinden: het bos, de duinen of andere plaatsen in de vrije natuur. Daarbij zijn we ’s zomers ook luchtig gekleed, waardoor de teek zich makkelijker een weg weet te vinden naar onze huid.

  Het is dus vrijwel onmogelijk om met 100% zekerheid een tekenbeet te voorkomen. Toch zijn er zeker een aantal tips om in ogenschouw te nemen zodat je de kans op een tekenbeet danig verkleint. Hieronder staan deze tips.

  1. Teken vinden de nek en het hoofd een fijne plek om te verblijven. Het is dus raadzaam om hoofdbedekking te dragen, bijvoorbeeld een pet.

  2. Het is belangrijk om je regelmatig te controleren op teken. Teken zijn niet altijd goed zichtbaar, aangezien jonge teken kleiner kunnen zijn dan een millimeter. Controleer met name de warme vochtige plekken van het lichaam, zoals liezen en oksels.

  3. Draag kleding waarmee je lichaam goed is bedekt. Een lange broek biedt logischerwijs meer bescherming.

  4. Vermijd zoveel als mogelijk wandelen door struikgewas of andersoortige begroeiing. Beter blijf je op de wandelpaden.

  5. U kunt preventief een insectenwerend middel op uw huid smeren als u naar een tekenrijk gebied gaat.

  Tekenbeet controleren en herkennen

  Zoals gezegd is een teek erg klein en je kijkt er dus gauw overheen. De grootte varieert doorgaans van 1 millimeter (jonge teek) tot hooguit 3 millimeter. Een tekenbeet ziet er uit als een zwart puntje, wanneer u net bent gebeten. Na de beet zal het opzuigen van bloed beginnen en na enkele dagen is de teek veranderd in een bolletje ter grootte van een erwt. Controleer extra goed de warme en vochtige plekken op het lichaam, en doe dit zonodig met een vergrootglas en laat indien mogelijk iemand anders meekijken. Controleer ook uw kleding op aanwezigheid van teken. Uiteraard dien je de teken te verwijderen als je ze ziet, en was uw kleding extra heet.

  Teek verwijderen

  Wanneer je door een teek bent gebeten en de teek zit al in de huid vast, moet je de teek snel verwijderen. Daardoor geef je de teek de minste kans om ziekteverwekkers zoals de boriella bacterie over te brengen. Echter, het is wel belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen. Wanneer de kop van de teek aan de huid blijft zitten, kunnen via het speeksel immers nog steeds bacteriën worden overgebracht.

  Voor het verwijderen van de teek kun je het beste een tekentang of pincet gebruiken. Vervolgens moet je proberen de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken, en vooral niet in het lichaam knijpen. Trek de teek voorzichtig recht van de huid af, je hoeft dus niet te draaien. Hierna kun je het wondje het beste desinfecteren met jodium of alcohol (70%). Gebruik deze middelen niet nog voordat u de teek gaat verwijderen! Schrijf op wanneer u bent gebeten en de teek heeft verwijderd, en controleer de plek van de beet nog 3 maanden lang. Kijk of de huid niet gaat verkleuren (rode vlek) en let op symptomen die zouden kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Gebeurt dit wel, ga dan naar de huisarts. Ook wanneer u spierpijn, griepachtige verschijnselen of gewrichtsklachten krijgt, zenuwklachten of hartklachten in de eerste weken na de beet dient u spoedig de huisarts te bezoeken.

  Ziekte van lyme

  Zoals reeds vermeld worden jaarlijks ruim een miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Van het miljoen krijgen er circa 25.000 door de tekenbeet de ziekte van Lyme. Dat is 2%.

  Bij de ziekte van Lyme brengt een besmette teek de boriella-bacterie over op de mens. De teek heeft de bacterie zelf gekregen via besmet bloed van een vogel of knaagdier. Ongeveer 20% van alle teken draagt de boriella-bacterie bij zich.

  De ziekte van Lyme geeft niet bij iedereen dezelfde klachten. Verkleuring van de huid, koorts, spier- en gewrichtspijn en hartklachten kunnen de eerste uiting van de ziekte zijn, maar ook indien de eventueel gegeven antibiotica niet aanslaat. Echter, in principe is de ziekte met antibiotica te behandelen.

  De ziekte van Lyme is een serieuze aandoening, en in eerste instantie zal u onder behandeling staan bij uw huisarts. Slaat de behandeling niet aan, dan zult u worden doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
   
  Laatst bewerkt: 26 jul 2016
 2. Peter Klep

  Peter Klep Gast

  Goedemorgen,

  Een kennis van mij heeft zich laten onderzoeken in een Duitse kliniek en men heeft daar conlusies getrokken over de ziekte van Lyme aan de hand van een aantal bloedfoto's.
  Helaas lukt het mij niet om de foto's bij te voegen, maar ze lijken een beetje hierop:
  https://santura.nl/images/colon-images/LBAnareinigingskuur.jpg

  Ik vraag mij af of dit betrouwbaar is. Ik hoor graag uw mening.

  Met vriendelijke groet,
  Peter Klep
   

Deel Deze Pagina