Vijfde ziekte - Oorzaken, Symptomen, Behandeling, Medicijnen, Voorkomen

Discussie in 'Kinderziekten' gestart door RudolphUMC, 11 jul 2016.

 1. RudolphUMC

  RudolphUMC New Member

  Wat is de vijfde ziekte?

  De vijfde ziekte is een besmettelijke ziekte en komt met name voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Na de leeftijd van tien komt de aandoening weinig voor. Het is een zogenaamde vlekjesziekte en is besmettelijk. De medische term voor vijfde ziekte is Erythema infectiosum en deze ziekte is niet ongevaarlijk. Met name wanneer er een infectie plaatsvindt tijdens de zwangerschap kan dit schade aan de ongeboren baby opleveren. Het virus dat verantwoordelijk is voor de vijfde ziekte is het parvovirus B19. De incubatietijd (tijd tussen besmetting en eerste ziekteverschijnselen) ligt bij deze ziekte tussen de ongeveer een week tot 3 weken. De vijfde ziekte is geen zeldzame ziekte, daar zo’n 6 op de 10 volwassenen deze ziekte in hun kinderjaren wel eens hebben gehad. Via scholen of andere plaatsen waar veel kinderen samenkomen wordt de vijfde ziekte veelal verspreid, meestal in het voorjaar. Op dit moment bestaat er nog geen vaccin om je tegen de vijfde ziekte in te enten.

  Wat is de oorzaak van de vijfde ziekte?

  Zoals gezegd wordt de vijfde ziekte veroorzaakt door het parvovirus B19. De besmetting gebeurt via kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Bij hoesten en praten is er risico op het overdragen van het virus. Deze besmettelijkheid is aanwezig vanaf enkele dagen voor het begin van de eerste klachten tot enkele dagen daarna. Op het moment dat een kind vlekjes krijgt welke horen bij de aandoening, is het kind niet meer ziek als in besmettelijk. Overigens, niet ieder kind dat in de buurt is geweest bij een ander kind met de vijfde ziekte, wordt besmet. Indien een volwassene vroeger niet de vijfde ziekte heeft gehad, bestaat er de kans deze op latere leeftijd alsnog te krijgen. Zij kampen dan met ietwat andere symptomen die de ziekte kenmerken.

  Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte?

  In de eerste plaats is een van de belangrijkste verschijnselen van deze ziekte is dat het kind kleine en grote vlekjes krijgt, welke zich door elkaar manifesteren. Deze vlekken liggen soms iets boven de huid verheven en zien er doorgaans felrood van kleur uit. De vlekken zullen meestal eerst in het gezicht ontstaan, wat zich laat kenmerken in rode wangen. Daarna zullen de vlekjes zich ook verspreiden over handen en armen, billen, benen, voeten en romp. Meestal zal de uitslag na ongeveer een week (officieel in een 5 tot 9 dagen) verdwijnen.

  De vlekjes zijn vrij pijnlijk en kunnen branderig aanvoelen. Ook kan het kind last hebben van flinke jeuk. Daarnaast kan het kind futloos en hangerig zijn en eventueel te maken krijgen met lichte koorts. Soms hebben kinderen met de vijfde ziekte ook last van hun gewrichten, zoals stijfheid van handen en voeten. Gedurende de periode van de symptomen wordt aangeraden om warmte of kou, en flinke inspanning te vermijden. Hierdoor kunnen de klachten weer terugkomen. Indien een volwassene met de vijfde ziekte kampt (wat dus niet zo vaak voorkomt), zijn er voornamelijk gewrichtsklachten die kunnen lijken op reuma.

  Behandeling van de vijfde ziekte

  De behandeling van deze ziekte laat zich vooral kenmerken door het nemen van een aantal maatregelen. Een echte medische behandeling is niet nodig aangezien de ziekte uit zichzelf zal genezen. Zoals gezegd zijn de klachten veelal snel voor bij. Hieronder zal ik de maatregelen toelichten.

  1. Gebruik een mentholpoeder om de jeuk als gevolg van de vlekjes te verlichten. Uit de apotheek is dit zonder recept verkrijgbaar.
  2. Indien het kind koorts heeft of echt ziek voelt, is het verstandig om het kind thuis te houden van school. Zonder koorts kan het kind daarentegen wel gewoon naar school toe, als het zich niet ziek voelt.
  3. Zorg ervoor dat alle ruimten waarin het kind verblijft goed geventileerd worden.
  4. Teneinde vnl. andere kinderen van het gezin niet te besmetten leer het zieke kind te hoesten en niezen met de hand voor de mond en vertel ze regelmatig hun handen te wassen.
  5. Indien u twijfelt en de vlekken bijvoorbeeld langere tijd aanwezig blijven (langer dan een week of 2), bel dan de huisarts voor een advies.

  Medicijnen bij vijfde ziekte

  Er zijn geen specifieke medicijnen om de vijfde ziekte te kunnen genezen. Zoals reeds gemeld kunt u mentholpoeder strooien over de jeukende plekken bij het kind. Dit zal verlichting geven. Ook wel een paracetamol kan helpen om de klachten te verminderen.

  Hoe kun je de vijfde ziekte voorkomen?

  Het voorkomen van het krijgen van de vijfde ziekte is moeilijk, maar u of uw kind kunnen natuurlijk wel proberen te voorkomen dat anderen het krijgen. Zoals gezegd is het derhalve raadzaam de hand voor de mond te doen bij het niezen dan wel hoesten, of natuurlijk een zakdoek omdat het de verspreiding van druppeltjes beperkt.

  Overig

  Zoals reeds eerder vermeld is een infectie met de vijfde ziekte tijdens de zwangerschap risico vol en kan zelfs leiden tot een miskraam of anderszins: na de infectie kan er ook op andere manieren schade aan de organen van de ongeboren baby ontstaan. Echter, zo’n 60 tot 70% van de vrouwen die zwanger zijn heeft van de zwangerschap al genoeg antistoffen opgebouwd om het virus niet de ongeboren baby te infecteren en is de kans op een miskraam dus niet aan de orde. Toch is het van belang om, wanneer je zwanger bent, goed in de gaten te houden of er sprake is van een mogelijke besmetting die komt door het parvovirus B19.
   
  Laatst bewerkt: 14 jul 2016

Deel Deze Pagina