Wat is een infectieziekte?

Discussie in 'Interne ziekten & Infectieziekten' gestart door MediGJ, 4 mei 2016.

 1. MediGJ

  MediGJ Gast

  Iedereen kan een infectieziekte oplopen en dit kan op vele verschillende manieren. Je kunt er ook niet altijd iets aan doen. Wanneer je een infectieziekte hebt dan heb je één of meerdere microbiële agentia in je lichaam. Dit zijn dan bijvoorbeeld schimmels, bacteriën of een virus. Een infectieziekte kun je zowel van mensen als dieren krijgen en dit kan ook door voedsel komen. Hoe gezond je ook leeft jij kunt dus ook een infectieziekte krijgen. Eet je bijvoorbeeld voedsel wat een bacterie of een schimmel heeft dan kun jij daar ook ziek van worden.

  Dit artikel is echter niet bedoelt om je bang te maken maar om je in te laten zien wat deze ziekte is en wat je eraan kunt doen. We krijgen dagelijks veel bacteriën binnen maar je zal lang niet overal ziek van worden. Ons afweersysteem dat beschermd je daar tegen. Word je wel ziek dan is dit het resultaat van de interactie tussen pathogenen en de mens die geïnfecteerd wordt. Hoe ernstig je ziek wordt dat hangt van je beschermingsmechanismen. In die zin kun je dus wel zeggen dat des te gezonder je leeft des te minder kans je hebt om een infectieziekte op te lopen.

  Bekende voorbeelden van infectieziekten zijn de pest, cholera, krentenbaard en steenpuitsten. Deze ziekten geven ook goed aan hoe divers de ziekten kunnen zijn. Ook zie je meteen dat er vele ziekten al niet meer voorkomen in ons land. Dit komt omdat we de laatste decennia veel meer met hygiëne bezig zijn geweest en dat we op die manier een betere weerstand hebben gekregen.

  Wat kun je doen om infectieziekten tegen te gaan?

  Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de infectieziekten tegen te gaan. Zorg ervoor dat je goed je handen wast. Ook een goede mondverzorging is belangrijk (daar kun je bij het gedeelte 'Tanden' meer over vinden). Zorg dat je geen voedsel eet wat over de datum is. Ook dien je bepaalde producten zoals kip goed door te bakken. Hou je hier rekening mee dan is de kans een stuk kleiner dat jij een infectieziekte op zal lopen.

  [​IMG]

  Mocht het zo zijn dat je wel een infectieziekte hebt opgelopen dan hangt het van de ernst van de ziekte af hoe deze behandelt wordt. Dit kan met een kuur opgelost worden maar als de ziekte erger is dan kan het ook voorkomen dat je in quarantaine moet. Voel jij je ziek na het eten en wordt dit erger dan is het goed om een bezoek aan je huisarts te brengen. Deze zal dan al snel kunnen zien of je een infectieziekte hebt. Blijf er in ieder geval niet mee doorlopen aangezien dit de situatie kan verergeren.
   

Deel Deze Pagina