Wat is ketose?

Discussie in 'Gezonde levensstijl' gestart door Lieke, 4 aug 2016.

 1. Lieke

  Lieke New Member

  Ik ben bezig met afvallen en hoor vaker dingen over ketose. Wat is dit nou precies en helpt het echt bij het afvallen?
   
 2. MediQuest

  MediQuest Administrator

  Beste Lieke, ketose is een metabole toestand in het lichaam. Het betekent dat er een verhoogde concentratie van ketonen in het bloed te vinden is. Deze ketonen komen in je bloed zodra je vetzuren aan het afbreken bent. Het heeft dus zeker een verband met afvallen. Vaak gebeurt dit zodra er weinig koolhydraten worden genuttigd. Je lichaam heeft dan weinig vrije suikers tot zijn beschikking en start met het afbreken van vetzuren, dit kan dan leiden tot gewichtsverlies.Je kan controleren of je in ketose bent met speciale urinestrips. Hier laat je dan een beetje urine op en dit geeft aan of je in ketose bent. Vaak ruik je ook een geur van aceton. Ketose kan dus zeker helpen bij het afvallen, sterker nog, koolhydraat arme diëten zijn hier juist op gebaseerd.
   
 3. Lieke

  Lieke New Member

  Ok bedankt voor het uitgebreide en snelle antwoord! Ik zal eens kijken of koolhydraatarm eten iets voor mij is. Ik hou nog iets te veel van een hollandse boterham op zijn tijd.
   
 4. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  Ik zal het je even uitgebreid uitleggen :

  Wat is ketose?

  Ketose is een proces van het verbranden van lichaamsvet voor energie, waarbij vet wordt afgebroken in het lichaam.
  Normaal halen we onze energiebron uit koolhydraten(glucose). Maar ga je het lichaam niet voldoende koolhydraten geven, gaat het lichaam over op de vetverbranding waardoor het toch aan zijn energie kan komen.
  Het is een stofwisselingsproces waarbij er heel veel ketonen vrij komen in het bloed.

  Ketonen.

  Ketonen (een type zuur)zijn afbraakproducten die vrij komen bij het afbreken en verbranden van vetten. Ze worden geproduceerd in de lever en komen daarna vanuit het bloed in de urine vrij.
  Er zijn 3 types ketonen te onderscheiden: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton.

  Ketogeen dieet.

  Bij een ketogeen dieet worden koolhydraten uit de voeding weggelaten en vervangen door vetten en eiwitten die nodig zijn voor de energie om het lichaam goed te laten werken. Dit om op gewicht te blijven, af te vallen of bij sommige medische klachten bijvoorbeeld epilepsie aanvallen te verminderen.
  Als je vetten en eiwitten vervangt door koolhydraten, dan moet de stofwisseling, zich aanpassen aan de nieuwe energie bron. Dit gaat niet in een keer, maar in verschillende fases.

  Fase 1 lipolyse: Het lichaam gaat de vetten d.m.v. de hormonen insuline en glucagon omzetten naar energie.
  Fase 2 ketose: het lichaam gaat de vetten gebruiken i.p.v. de koolhydraten als brandstof. Bij ketose verbrand je alleen vet en geen spiermassa.

  Als je een ketogeen dieet volgt moet je alle producten schrappen die veel koolhydraten bevatten zoals brood, pasta, snoep en koek, frisdranken en suiker.En dit te vervangen door vetten en eiwitten. Sommige groenten bevatten zelf ook koolhydraten, maar die mag je wel eten. Fruit in mindere mate gebruiken omdat deze fruitsuikers bevatten. Het lichaam heeft twee tot drie dagen nodig voordat het lichaam in ketose verkeert,
  maar het duurt een aantal weken voordat er enig resultaat van het dieet te zien is. Zodra je weer suiker (glucose en koolhydraten) tot je neemt, komt je lichaam uit ketose en duurt het weer twee a drie dagen dat je lichaam weer in ketose kan raken.

  Is ketose slecht voor je lichaam?

  Er zijn een aantal mensen dat zich zorgen maakt omdat kotese slecht is voor de gezondheid en zelfs gevaarlijk kan zijn. Het breekt je spierweefsel af wordt er gezegd en en het is een zware overbelasting van je lever. Het is niet terecht om zoveel zorgen te hebben.
  Want ketose is een stofwisseling waarbij het teveel aan vet in het lichaam wordt afgebroken en een manier om snel af te vallen. Als je groenten (deze hebben geen effect op ketose), vetten (als vervanging van koolhydraten) en eiwitten (voor de spiermassa) eet, is deze methode gezond om af te vallen. Wil je je lichaam in ketose houden, moet je gaan leven zonder koolhydraten.
  Alleen als je te lang achter elkaar vet verbrand en je reserves aanspreekt kan dit misschien schade veroorzaken zoals bij mensen met anorexia problemen.


  Hoe weet je of je lichaam in ketogene toestand is?

  Als je stopt met de inname van veel koolhydraten dan staat je lichaam op een gegeven moment in ketogene toestand. Dat gebeurd niet gelijk de eerste dag van het dieet, maar heeft tijd nodig. Om te controleren of je lichaam in ketose verkeert, kun je gebruik maken van test strippen (te koop bij drogist-apotheek) om je urine te controleren op ketonen.


  Voordelen.

  • - gewichtsafname zonder honger gevoel
  • - vetverbranding versnelt
  • - verlaagde bloeddruk
  • - cholesterol verlaging
  • - beter humeur
  • - verminderde angsten
  • - verhoogde energie
  • - beter slaapritme
  • - beter / helder denken


  Nadelen (vooral in begin).

  • - vermoeidheid
  • - futloos
  • - snel humeurig
  • - hoofdpijn
  • - slechte adem
  • - misselijk
  • - koud hebben
   
  Laatst bewerkt: 10 aug 2016

Deel Deze Pagina