Ziekte van Crohn - Symptomen, Oorzaak, Gevolgen, Behandeling en Dieet

Discussie in 'Interne ziekten & Infectieziekten' gestart door drchris, 23 apr 2016.

 1. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  1. Inleiding.

  De ziekte van Crohn is vooral lastig te omschrijven omdat de reacties van patiënten op de effecten en verschijnselen van dezelfde ziekte zo verschillend kan zijn. De symptomen zijn dan ook heel divers. Er is bij de Ziekte van Crohn sprake van een ontstekingsproces in de dunne darm, de dikke darm, of beide. Dat betekent aanvallen van diarree, afgewisseld door constipatie. Het gevolg daarvan is weer dat voedingsmiddelen niet goed opgenomen worden door het lichaam. Daarom ontstaan er gebreken aan bijvoorbeeld vitaminen en noodzakelijke mineralen.


  2. Wat is de Ziekte van Crohn.

  Het is moeilijk voor de Ziekte van Crohn een eenduidige diagnose te stellen. Buikpijn, vermoeidheid en diaree zijn de belangrijkste kenmerken. Doordat de symptomen toenemen en weer afnemen in sterkte, zogenaamde opvlammingen, en de ontstekingen ook kunnen optreden in andere delen van het spijsverteringskanaal, zoals in de blaas, is het ook moeilijk het verloop van de ziekte te voorspellen.


  3. Symptomen.

  Symptomen van de Ziekte van Crohn.

  De meest voorkomende klachten van de Ziekte van Crohn zijn:

  • Diarree, eventueel met bloed en/of slijm.
  • Buikpijn.
  • Buikkrampen.
  • Vermoeidheid.
  • Gewichtsverlies.


  4. Wanneer moet u de arts raadplegen?

  Het is een ziekte die niet makkelijk te duiden zal zijn. Ook wanneer alle hierboven genoemde symptomen allemaal aanwezig zijn hoeft er nog een sprake te zijn van de Ziekte van Crohn. Maar de ziekte kan er de oorzaak van zijn dat een gedeelte of gedeeltes van het darmstelsel door de vorming van littekenweefsel niet meer functioneel zijn. Wordt een dergelijk darm deel niet verwijdert zijn de gevolgen niet te overzien. Een vroege diagnose en behandeling zijn dus wel belangrijk.

  Wanneer u denkt dat een aanval van diarree, gecombineerd met buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies te lang aanhoudt is het beter de huisarts te raadplegen.


  5. De oorzaak en de gevolgen.

  Helaas is de oorzaak van de Ziekte van Crohn niet bekend. Er is echter wel veel onderzoek naar gedaan. Daaruit is gebleken dat er verschillende factoren te vinden zijn die van invloed zijn op het verloop van de ziekte. Zo is het afweersysteem betrokken bij de Ziekte van Crohn. Wanneer het afweersysteem niet adequaat kan reageren op aanvallen van ziektekiemen doordat het verstoord is, kunnen juist daardoor ontstekingen ontstaan in het digestieve systeem.

  Er is ook bekend dat er een erfelijke factor bestaat. Mensen bij wie de Ziekte van Crohn is geconstateerd hebben in de meeste gevallen ook familieleden met dezelfde aandoening.

  Zoals bij ieder ontstekingsproces is er duidelijk sprake van bacteriële infecties. Zijn deze bacteriële infecties echter oorzakelijk verbonden met de ziekte, of zijn ze er het gevolg van? Die vraag heeft de wetenschap nog niet kunnen beantwoorden.

  Spanningen en stress kunnen de symptomen versterken. Stress kan natuurlijk ook diarree veroorzaken zonder dat er sprake is van de Ziekte van Crohn.

  De invloed van roken op het verloop van de Ziekte van Crohn is wel duidelijk omschreven in diverse onderzoeken. De kans dat een roker de Ziekte van Crohn krijgt is groter, maar ook de kans op opvlammingen neemt met een 40% toe. Stoppen met roken kan er dus voor zorgen dat het verloop van de ziekte rustiger wordt.

  Heeft de Ziekte van Crohn ook invloed op de zwangerschap? Wanneer de Ziekte van Crohn goed onder controle of in remissie is, is de invloed van de ziekte op een zwangerschap minimaal. Is de Ziekte van Crohn echter actief kan vooral de gezondheid van de toekomstige moeder in het gedrang raken. Een te laag gewicht, een slechte gezondheid door het gebrek aan bepaalde voedingsmiddelen, ze kunnen op een negative manier de ontwikkeling van de zwangerschap beïnvloeden.

  Bij mannen zal de actieve ziekte van Crohn zowel het aantal geproduceerde zaadcellen als de kwaliteit daarvan verminderen. Mannen met de Ziekte van Crohn zijn dus minder vruchtbaar.

  De ziekte van Crohn heeft invloed op de spijsvertering als geheel. Het ontstekingsproces kan zich afspelen in alle onderdelen van het spijsverteringskanaal.


  6. De behandeling.

  Het zal duidelijk zijn, de behandeling van de Ziekte van Crohn speelt zich voornamelijk af rond symptoombestrijding.
  Corticoïden.
  Er worden over het algemeen twee soorten corticoïden voorgeschreven ter behandeling van de Ziekte van Crohn. Plaatselijk werkzame corticoïden die werken in de colon of het einde van de dunne darm.
  Corticoïden met een breder spectrum zijn vooral belangrijk als ontstekingsremmers. Ze worden oraal ingenomen, maar soms ook intraveneus ingespoten.

  Deze geneesmiddelen worden gebruikt om het opvlammen van de ziekte onder controle te houden. Ze worden voorgeschreven voor korte periodes.

  Immuniteit onderdrukkende middelen.
  Immunosuppressiva worden ingezet voor de behandeling op de langere termijn. Er bestaan verschillende soorten immunosuppressiva, ze worden oraal ingenomen maar ook geïnjecteerd.


  7. Dieet bij de Ziekte van Crohn.

  Bij een ziekte van het spijsvertering moet er heel speciaal gelet worden op de hoeveelheden vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsmiddelen die de patient opneemt. Dat zijn de periodes van rust en de opname van voedingsmiddelen is dan min of meer normaal. Een speciaal dieet volgen om de ziekte te controleren is meestal niet nodig. Een volwaardig en volledig voedingspatroon met aandacht voor de persoonlijke zwakke punten is meer op zijn plaats. Door de grote verschillen in de manier waarop patiënten de ziekte beleven zullen er ook grote verschillen ontstaan in het voedingspatroon.
   
 2. drchris

  drchris Administrator Medewerker

  Opmerking of aanmerking?

  Heb jij het idee dat er in dit artikel iets mist? Een toevoeging? Of staat er volgens jou een fout in? Laat het ons hieronder weten! Dan voeren wij jou opmerking of aanmerking door.


  Ervaring met de Ziekte van Crohn?

  Heb jij ervaring met deze ziekte/aandoening? Deel hieronder ook jou ervaringen met de Ziekte van Crohn:
   
 3. Karin2

  Karin2 Gast

  ja heb ik!
   

Deel Deze Pagina